Događaji

Tko bi rekao?

Nakon brisanja Trumpova Twitter profila zabilježen značajan pad lažnih vijesti

Nakon brisanja Trumpova Twitter profila zabilježen značajan pad lažnih vijesti
AP

I dalje se vode polemike o tome je li izbacivanje Trumpa i njegovih brojnih pristaša i saveznika s Twittera bilo opravdano ili ne. No, statistika pokazuje da je ono pozitivno djelovalo na kvalitetu diskursa.

Dva tjedna prije nego će po zakonu odstupiti s dužnosti, američki predsjednik Donald Trump je, prema mišljenju Twitterovih moderatora, pretjerao s huškanjem na nasilje – pa mu je račun na toj, njemu omiljenoj, društvenoj mreži trajno izbrisan. O opravdanosti takvog poteza i obrani slobode govora i dalje se vode polemike, no velika čistka koju je Twitter proveo ispala je nedvojbeno pozitivna, barem kada je riječ o kvaliteti rasprava na toj platformi.

Istraživačka kuća Zignal Labs napravila je analizu objava na Internetu prije i nakon izbacivanja Trumpa Twittera. Osim njega, gotovo su istodobno s nje izbačeni i neki njegovi najvatreniji pristalice kao i deseci tisuća onih koji su raspirivali teorije urote o krađi američkih izbora ili razne zavjereničke QAnon sadržaje. Ovi potezi, pokazala je analiza, smanjili su širenje dezinformacija o navodnoj izbornoj krađi u SAD-u za 73%.

Umjesto 2,5 milijuna spominjanja nikada dokazane krađe izbora u tjednu prije baniranja Trumpa, u tjednu nakon toga na Twitteru i drugim društvenim mrežama ova je teorija urote spomenuta 688 tisuća puta. Podaci pokazuju velik pad spominjanja izborne prijevare i s njom povezanih hashtagova (#FightforTrump i sličnih) od 8. siječnja, kada je Trump dobio izgon s velikog broja društvenih mreža. Spominjanje nekih od tih hashtagova palo je za čak 95%.

Zabrana kao dvosjekli mač

Istraživanja su pokazala, prenosi Washington Post, kako je izbacivanje s platformi značajno smanjilo ponavljanje jednih te istih, većinom lažnih, tvrdnji koje je iznosio Trump, te kako je ono bilo ključno u smanjenju broja novih korisnika izloženih takvim dezinformacijama.

Međutim, blokiranje Trumpa i njegovih pristaša na društvenim mrežama ima tendenciju još više radikalizirati stavove najžešćih zagovornika američkog predsjednika na odlasku, pogotovo onih koji su i ranije imali čvrsto uvjerenje u ispravnost njegovih stavova.


Reci što misliš!