Događaji

COVID-19

Beroš: I dalje bilježimo pozitivne trendove

Beroš: I dalje bilježimo pozitivne trendove
Davorin Višnjić/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne trendove vezane uz zarazu koronavirusom, a danas je u odnosu na jučer 110 bolesnika manje na liječenju u bolnicama.

"Hrvatska je i dalje u pozitivnim trendovima, poglavito u broju hospitaliziranih kojih je trenutno 1.603, što je za 110 manje nego jučer. To je veliki pad u jednom danu ali imamo dva bolesnika više na respiratoru pa treba biti i dalje na oprezu", rekao je Beroš.

Smanjenje osobnih kontakata je, istaknuo je, garancija za daljnje sprečavanje širenja epidemije, a cijepljenje daje nadu i pruža sigurnost u svjetliju budućnost.

"Trenutno je dostava cjepiva stabilna, svi proizvođači planiraju povećanje proizvodnje i doza. Nadamo se da će ovo s cijepljenjem ići dalje i doprinijeti borbi protiv epidemije", rekao je Beroš.

Što se tiče zbrinjavanja infektivnog otpada iz bolnica, kaže kako je održano nekoliko međuresornih sastanaka te da su na tragu rješenja. Kazao je i kako je KB Dubrava dodatno ugovorila s tvrtkom koja se tim poslom bavi zbrinjavanje dodatnih količina otpada te su nabavili kontejner za prešanje koji smanjuje volumen otpada.

"Razgovarali smo i o dugoročnim rješenjima koja bi implicirala promjene zakona i sagledavanje činjenice da u Hrvatskoj nemamo spalionicu opasnog otpada", poručio je.

Beroševa pomoćnica Vera Katalinić Janković rekla je kako je zakonom omogućeno da zdravstvene ustanove zbrinjavaju otpad u svom krugu do izlaza iz ustanova, a u pripremi je dokumentacija i projekti za europska sredstva koja će omogućiti ustanovama da otpad u potpunosti zbrinjavaju u svom krugu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako trenutno najveću incidenciju covida-19 ima Sisačko-moslavačka županija, a najmanju Istarska županija.

Hrvatska je prema 14-dnevnoj incidenciji na 7. mjestu u EU, a na 20 mjestu po smrtnosti sa stopom od 1.134 na milijun stanovnika.

Dosad su cijepljene  54.304 osobe, te je zabilježeno 167 prijava nuspojava, među kojima se šest odnosi na Modernino cjepivo.

"Najčešće se radi o lokalnim reakcijama, temperaturi, mučnini. Od petka smo zaprimili i pojavu crvenila, žarenja, nekoliko ozbiljnih nuspojava koje su sve završile dobro", rekao je.