Događaji

COVID-19

Dosad cijepljeno skoro 46 tisuća ljudi, od ponedjeljka docjepljivanje

Dosad cijepljeno skoro 46 tisuća ljudi, od ponedjeljka docjepljivanje
Jurica Galoic/PIXSELL

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, a od 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Docjepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca cijepljene diljem Hrvatske, oni koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije. Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja.

Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje.

Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi. 

Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna.

WHO: Optimalni razmak između 1. i 2. doze od 21 do 28 dana

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana.

Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.