Događaji

Sukob dug 16 godina

EU i SAD trebaju primirje u carinskom ratu

EU i SAD trebaju primirje u carinskom ratu
Arhiva EP

Europska unija i SAD trebaju "stanku" u svojim dugotrajnim carinskim nesuglasicama koja bi dopustila rješavanje te problematike, u nedjelju je predložio francuski ministar vanjskih poslova.

Šesnaestogodišnji prijepor zbog zrakoplovnih subvencija pod administracijom Donalda Trumpa postao je još teži, proširivši se na druge proizvode i sektore, a prijedlog Francuske dolazi nekoliko dana uoči inauguracije američkog predsjednika Joea Bidena.

"Pitanje koje muči sve je povećanje cijena i poreza na čelik, digitalnu tehnologiju, Airbus i posebno na naš vinski sektor", rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u intervjuu s tjednikom Journal du Dimanche.

"Ako možemo pronaći brzi način da riješimo ovaj prijepor s Europom i Francuskom, bio bi to korak naprijed", rekao je. "Moglo bi potrajati, no u međuvremenu, uvijek možemo narediti pauzu."

Krajem prošle godine, Washington je najavio nove carine na dijelove zrakoplova, vino, konjak i rakije iz Francuske i Njemačke, dodavši ih na dugački popis proizvoda Europske unije koji su od 2019. godine predmetom 25-postotnih carina. SAD kaže da je potez odmazda za carine koje je Europska unija nametnula u studenom, a koje smatraju neopravdanima i nepravedno izračunatima.

Najnovije carine stupaju na snage nekoliko dana nakon završetka Trumpova mandata.