Događaji

COVID-19

WHO poziva Europljane da nose maske na obiteljskim božićnim druženjima

WHO poziva Europljane da nose maske na obiteljskim božićnim druženjima
freepik

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Europljane da na obiteljskim božićnim okupljanjima nose maske, prenosi u srijedu BBC.

S obzirom da je stopa prijenosa koronavirusa u Europi i dalje visoka, WHO upozorava na "visoki rizik" od novog vala pandemije početkom 2021.

Zemlje diljem europskog kontinenta dnevno bilježe tisuće novih slučajeva zaraze i stotine umrlih.

WHO poziva pojedince, obitelji i zajednice da na slavljima u povodu Božića pokažu odgovornost i svojim ponašanjem pridonesu sprečavanju još jednog vala zaraze.

"Može vam biti neobično nositi masku i držati fizički razmak kada ste u krugu obitelji i prijatelja, ali čineći to značajno pridonosite tome da svi ostanu zdravi i sigurni", priopćio je europski ured WHO-a.

Njemačka je jedna od zemalja koja od srijede ima postroženi režim restrikcijskih mjera, uključujući zatvaranje škola i vrtića te svih dućana i tvrki koje nisu nužne za svakodnevni život

U međuvremenu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila da će u roku od tjedan dana biti odobreno prvo cjepivo protiv covida-19.

Europska agencija za lijekova (EMA) u utorak je objavila da je za tjedan dana ranije pomaknula sastanak na kojem će se odlučivati o odobravanju Pfizerova i BioNTechova cjepiva. Sastanak će se održati 21. umjesto 29. prosinca.