Događaji

COVID-19

Švedska odbacila preporuke nošenja maski zbog slabih dokaza o njihovoj učinkovitosti

Švedska odbacila preporuke nošenja maski zbog slabih dokaza o njihovoj učinkovitosti
Marko Dimic/PIXSELL

Nema još potrebe za nošenje maski u Švedskoj, rekao je u četvrtak vodeći zdravstveni dužnosnik u toj zemlji s više od 7000 umrlih od početka epidemije covida-19, dan nakon što je WHO objavio preporuke o široj uporabi maski.

WHO je u srijedu objavio da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, ondje gdje se epidemija širi uvijek trebali nositi maske u trgovinama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće prozračiti prostorije, kao i pri dolasku gostiju u dom građana u slabo prozračene prostorije. 

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj učinkovitosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma. 

"Maske za lice mogle bi biti potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog s regijama", rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije u četvrtak.

"Sve dosadašnje studije sugeriraju da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku", rekao je Tegnell. 

Premijer Stefan Lofven objavio je u četvrtak da srednje škole prelaze na online nastavu do kraja godine u pokušaju suzbijanja ozbiljnog drugog vala koronavirusa. 

Švedska je u četvrtak potvrdila 35 novih žrtava covida-19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7007.

U protekla 24 sata ima 6485 novih zaraza, manje nego prije dva tjedna kada je potvrdila 7240 zaraza.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj nekoliko je puta veća u usporedbi s njezinim nordijskim susjedima, ali niža od nekoliko europskih zemalja koje su se odlučile na zatvaranje.


Reci što misliš!