Događaji

Zabrinjavajuće

Kod svake peta osobe koja je preboljela koronavirus razvit će se anksioznost i depresija

Kod svake peta osobe koja je preboljela koronavirus razvit će se anksioznost i depresija

'Pacijenti koji su imali Covid-19, ističu znanstvenici, nisu podložniji psihičkim oboljenjima općenito već oboljenju od anksioznosti, depresije i nesanice'

Ispitivanjem zdravstvenih kartona 69 milijuna ljudi u SAD-u, od kojih i preko 62 000 pacijenata ima Covid-19, istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i istraživačkog centra NIHR Oxford Health Biomedical pronašli su dokaze da Covid-19 povećava rizik od razvoja psihičkih smetnji poput anksioznosti, depresije i nesanice.

Pacijenti s Covidom-19 sustavno su uspoređivani s onima s drugim zdravstvenim problemima - uključujući one s drugim respiratornim infekcijama, prijelomima kostiju, gripom i infekcijama kože.

U istraživanju je zabilježeno i nešto neočekivano: oni sa već postojećim psihijatrijskim bolestima imali su 65 posto veće šanse da im se dijagnosticira Covid-19, čak i kad se u obzir uzmu drugi čimbenici. Jedan od istraživača, dr. Max Taquet, kaže da taj neočekivani nalaz još treba istražiti te preporučuje da se psihički poremećaji dodaju na popis čimbenika rizika za Covid-19.

Profesor psihijatrije sa Sveučilišta u Oxfordu i voditelj studije Paul Harrison rekao je za Forbes da su očito na dobrom tragu sve one studije koje upozoravaju na nadolazeću krizu mentalnog zdravlja zbog svih globalnih promjena, nesigurnosti i izolacije uslijed mjera socijalne distance. Novi rezultati, dodaje, samo potvrđuju i zabrinutost da će oni koji virus prebole biti izloženi većem riziku od mentalnih zdravstvenih problema.

- Psihijatrijske i druge službe moraju biti spremne na ono što slijedi, a hitno su nam potrebna i nova istraživanja kako bismo istražili točne uzroke i identificirali nove tretmane - kaže dr. Harrison.