Događaji

COVID-19

Stožer objavio nove mjere. Svadbe do maksimalno 30 ljudi, ako kašljete ne smijete na posao

Stožer objavio nove mjere. Svadbe do maksimalno 30 ljudi, ako kašljete ne smijete na posao
Edvard Susak/PIXSELL

Osnovni izazov je zdravstveni sustav. Donijeli smo odluku o aktiviranju Arene kao tercijarnog centra, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare na kojoj Nacionalni stožer predstavlja nove mjere koje stupaju sutra na snagu. Naglasio je da će ondje biti pacijenti s blažom do početno srednjom kliničkom slikom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je prethodno da je posljednja dva tjedna zabilježen porast broja novozaraženih. Po incidenciji je Hrvatska negdje na  sredini popisa  europskih država, kazao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potom je počeo nabrajati koje sve nove mjere stupaju na snagu sutra. Odnose se na okupljanja i pridržavanje epidemioloških mjera. Bit će na  snazi 14 dana.

- Donosimo uredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 ljudi. Na svadbama može biti najviše 30 ljudi, a isto tako i na pogrebima. Na ostalim privatnim svečanostima može biti najviše 15 ljudi. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, a svadbena do ponoći. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba, kazao je Božinović.

FOTO: Srdjan Vrancic/PIXSELL

Zabranjuje se i prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih svetih.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

- Ove mjere se ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe, vjerske obredbe, izložbe jer za njih postoje vertikalne odredbe koje su propisane i imaju posebne protokole, kazao je. 

Dodaje da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Treba smanjiti fizičke kontakte između zaposlenika i uvesti rad od kuće kad je to moguće, uvesti klizno radno vrijeme i rad u smjenama, kazao je Božinović.

Capak je dodao kako je najvažniji epidemiološki postupak rano dijagnosticiranje i stavljenje ljudi u izolaciju.