Događaji

turizam u doba korone

Sabotira li Austrija turističku sezonu u Hrvatskoj?

Sabotira li Austrija turističku sezonu u Hrvatskoj?
AP Images

U Hrvatskoj javnosti često se spominje činjenica da je Hrvatska članica Europske unije koja ima najveći udio turizma u BDP-u.

Pritom se zaboravlja da ima i drugih članica Unije koje ekonomski itekako ovise o turizmu te da to nisu samo mediteranske zemlje poput Grčke ili Španjolske. Dapače, među članicama Unije koje imaju značajan udio turizma u BDP-u je i Austrija, kojoj turistički prihodi čine 15 posto BDP-a.

Turizam čini čak 15 posto austrijskog BDP-a

Taj podatak je vrlo važan za razumijevanje trenutne austrijske politike prema Hrvatskoj, koja je sve samo ne dobronamjerna i prijateljska.

Neki dan je objavljeno da Austrija ukida sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom i ta će mjera biti na snazi od četvrtka, no putovanja u Hrvatsku za sada ne potiču, kako je istaknuo ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa odnosi se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja ljudi koji dolaze iz sedam država - Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

Austrijski ministar vanjskih poslova: Normalan odmor u Hrvatskoj zasad nije na vidiku

Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, popularna odredišta Austrijanaca za odmor, šef austrijske diplomacije najavio je da će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna. 

"Normalan odmor u Italiji ili Hrvatskoj zasad nije na vidiku. Morate biti strpljivi", kazao je Schallenberg.

I dok za obeshrabrivanja odlaska Austrijanaca u Italiju ima racionalnih razloga s obzirom na epidemiološku situaciju u toj zemlji, nema baš nikakvih epidemioloških razloga što je Hrvatska i dalje na austrijskoj crnoj listi. To su primijetili i neki austrijski mediji, koji su kancelara Sebastiana Kurza kritizirali zbog egoizma.

Kritike austrijskih medija zbog egoizma

Prošli tjedan je u lijevo-liberalnom listu Der Standard objavljen komentar uglednog novinara Hansa Rauschera, koji konstatira da  Austrija zasad ima različite kriterije kada je riječ o tome iz kojih je država dozvoljeno doputovati te proziva austrijske vlasti za egoizam kada je riječ o planovima za otvaranje granica.

“Sve južne zemlje za ljetovanje žele austrijske turiste, no pitanje je hoće li se oni nakon odmora moći vratiti u Austriju i ne morati ići u 14-dnevnu karantenu”, napisao je Rauscher. 

Po trenutnim pravilima, Austrijanci po povratku iz Hrvatske moraju ili ići u dvotjednu karantenu ili pak pokazati test koji dokazuje da su negativni na koronavirus, što će sigurno mnoge odvratiti od ljetovanja u Hrvatskoj. Ta pravila vrijede do 15. srpnja, pri čemu se mogu promijeniti prije toga odluči li tako austrijska vlada, a moguće je da će i 15. srpnja ukinuti ta pravila ili ih, u najgorem slučaju, produžiti. 

Slovenija je već javno prosvjedovala zbog austrijskog ponašanja te je njihov ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio da ima dojam kako Austrija svoje građane koji bi željeli ljetovati izvan Austrije odugovlačenjem želi zadržati na ljetovanju u Austriji. 

Bizarni izgovori iz Austrije

Taj dojam ne vara, što potvrđuju i opetovane izjave austrijske ministrice turizma Elisabeth Köstinger, koja poziva Austrijance da ljetuju u domovini. Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli je već par puta razgovarao sa svojom austrijskom kolegicom, ali bez ikakvog konkretnog uspjeha jer se Austrija očito ne želi dogovoriti niti svoje odluke donosi temeljem epidemioloških parametara.

Jedan od bizarnijih izgovora koje smo proteklih dana mogli čuti od Austrije svakako je onaj da bi Hrvatska mogla postići dogovor s Velikom Britanijom o dolasku turista, što navodno predstavlja problem za Austriju. U austrijske medije je puštena informacija da tamošnje vlasti brine što bi austrijski turisti u Hrvatskoj mogli susresti britanske turiste i tako se zaraziti koronavirusom.

Pritom je cijela stvar o nekakvom velikom dogovoru Hrvatske i Velike Britanije zapravo izmišljotina, a to da će se Austrijanci od Britanaca u Hrvatskoj zaraziti koronavirusom je nategnuto preko svake granice razuma kao validan razlog za ponašanje austrijske državne politike. Bečki list Kurier je u tom kontekstu pisao o "nedostatku povjerenja" između Austrije i Hrvatske.

Prepucavanje Kurza i bavarskog premijera Södera

O tome koliko je Austriji bitno spasiti vlastitu turističku sezonu, pa i prljavim trikovima protiv drugih članica EU, svjedoči i jedan nedavni događaj. Prije desetak dana, 22. svibnja, održan je prvi digitalni stranački kongres bavarskog CSU-a, na kojem je online gost bio i austrijski kancelar Kurz, čija je stranka dio Europske pučke stranke kao i CSU.

Kurz je svoj nastup iskoristio da bi Bavarce pozvao da dođu ljetovati u Austriji, nabrajajući koje su sve zaštitne mjere poduzete, napose kada je riječ o redovitom testiranju turističkog osoblja. Bavarski premijer i predsjednik CSU-a Markus Söder je na to Kurzu prigovorio što Austrija još nije otvorila granicu prema Njemačkoj te da se zato stvaraju gužve. Kurz je replicirao da to nije važan problem.

U svakom slučaju, netrpeljivost dvojice politički srodnih političara bila je vidljiva jer se i u Njemačkoj sve više širi iritacija zbog austrijskog ponašanja u pandemiji i sada kada je krenulo otvaranje.

Austrijsko skijalište kao žarište širenja koronavirusa

U pandemiji je dozvoljeno da austrijsko skijalište Ischgl radi i nakon što je bilo jasno da je postalo žarište virusa, iz kojega se covid-19 onda proširio diljem Europe. Mediji su tada Austrijance optuživali da su od skijaša željeli iscijediti i zadnji euro, iako je bilo jasno da bi se Ischgl trebao pod hitno zatvoriti.

Ipak, teško je vjerovati da će austrijske opstrukcije hrvatske turističke sezone preživjeti lipanj.

Kako je već objavljeno, austrijski turisti već rezerviraju ljetovanje na Jadranu, do kojega lako za par sati mogu doći osobnim automobilima. 


Reci što misliš!