Događaji

Nacionalni stožer civilne zaštite

Beroš: U Hrvatskoj 39 novozaraženih, ukupno 481

Beroš: U Hrvatskoj 39 novozaraženih, ukupno 481
Daniel Kasap/Pixsell

Na redovitoj tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Beroš priopćio je najnovije podatke o kretanju koronavirusa u Hrvatskoj. 39 je novih bolesnika, što je od jučer u 9 sati povećanje za 63.

Ukupno je do sad obavljeno 3958 testiranja bolesnika, a samo jučer ih je obavljeno 566. Danas je 14 pacijenata na respiratoru što je 3 posto od ukupno oboljelih. Većina onih koji završe na respiratoru su stariji ili oni kojima je imunitet već smanjen od drugih bolesti.

Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozivitnih, 6 specijaliznata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18601 ljudi, 2437 kontakata koje intenzivno epidemiološki nadziremo, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji, kazao je Krunoslav Capak.

Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju, zaštitare...

"Jučer smo dobili potvrdu da imamo dva policajca zaražena koronavirusom. Policijski službenici su najveća potpora zdravstvenom sustavu pa smo mi stalno provodili preventivne mjere i naši službenici su u mjerama samoizolacije, oko 90 njih... Sad se provode epidemiološki izvidi i nema veći broj kontakata sa zaraženima"

"U ovom trenu je problem što nam za briseve trebaju educirani ljudi s potpunom zaštitom opremom. Jučer sam dobio informaciju da imamo slučajeve da ne možemo utvrditi na koje su načine bili zaraženi, ali svi njihovi kontakti su pod nadzorom", rekao je Capak.

"80 posto tih bolesnika na respiratoru imaju kronične bolesti, nešto su niže dobne strukture, oko 61 godine, zbog toga što smo imali veći broj inficiranih u mlađoj populaciji. Tako da je to sve očekivano. Očekujemo da će među teže oboljelima rasti osobe starije životne dobi. Zato opet upozoravamo da ne odlaze u trgovine. Životno ugrožen je na neki način svatko tko je na respiratoru. Znamo da se nekad dogode komplikacije i nekad neki ne mogu bit spašeni. Zato molimo starije ljude da ne izlaze. Trenutno imamo jednu osoba koja je na intenzivnoj i kritično je", rekla je Markotić.

Od jutros je i treća osoba na respiratiru u Osijeku. Utvrdili smo da nije bilo propusta. Bio je hitan slučaj i to je problem. Kad je potrebno postupiti da se nekome spasi život onda se nekad nema vremena čekati rezultat testa, rekao je Capak.

Ja ne znam situaciju u Biogradu, ako se pokaže da je mjera karantene opravdana nacionalni stožer će je donijeti, rekao je Capak.

Poruka građanima je: vi budite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom.

Jučer smo dobili potvrdu da imamo dva policajca zaražena koronavirusom. Policijski službenici su najveća potpora zdravstvenom sustavu pa smo mi stalno provodili preventivne mjere i naši službenici su u mjerama samoizolacije, oko 90 njih.


Reci što misliš!