Događaji

međunarodni dan turističkih vodiča

O povijesti Biograda kroz priče, legende i razgledavanje grada

O povijesti Biograda kroz priče, legende i razgledavanje grada
Youtube

Da grad Biograd ima bogatu kulturnu baštinu već je nadaleko poznato. Najbolje to potvrđuju bogate stalne postave i zbirke u Zavičajnom muzeju grada, ali i sam grad, njegove ulice, crkvice i trgovi.

Bogata povijest na svakom koraku ovoga grada podsjeća turista ili pak slučajnog prolaznika da se nalazi u gradu koji ima ne samo svoju povijest već i dušu. Priče i legende iz njegove bogate prošlosti zapisane su, no ponekad ih se naprosto treba sjetiti i pokazati onima koji za njih ne znaju, ali i onima koji su možda u svakodnevnoj utrci suvremenog života na njih gotovo i zaboravili.

Vodeći se tom mišlju Turistička Zajednica grada iskoristila je prigodu, točnije Međunarodni dan turističkih vodiča, te pod motom „Biograd na dlanu, odnosno upoznaj svoj grad“ organizirala razgledanje grada i njegovih povijesno kulturno znamenitosti uz stručno vodstvo. Pozvali su svoje kolege, turističke djelatnike vodiće iz susjednih mjesta i županija te upriličili zanimljivu gradsku „ophodnju“ .

Uz pomoć vodiča Anite Vukoja i Anamarije Gorenc, prvoga dana i Ivane Zrilić drugoga dana, kroz šetnju rivom, uskim kalama i trgovima, spomenicima koji imaju svoje priče, oživjela je barem nakratko povijest i njezina skrivena blaga prošlosti. Na zanimljiv način kroz priče i legende ali i povijesne činjenice Ivana Zrilić govorila je o nastanku  grada Biograda, točnije njegovog imena, mora, pa čak i bure koja ima svoje korijene u njegovom nastanku i imenu. Što sve kriju zbirke Zavičajnog muzeja gotovo je nemoguće nabrojati, no ono što je svakako posebnost jeste i Arheološka zbirka „Teret s potopljenog broda iz 16.stoljeća" nalazišta kod otočića Gnalić. Bogatstvo tog tereta od svilenog damasta i stakla perlica i još puno puno toga doista vrijedi pogledati u Zavičajnom muzeju. 

U predviđenom obilasku skupina  je posjetila Narodni trg poznatiji kao Trg Brce, a također i Župnu crkvu Sv. Stošije koja dominira ovim dijelom poluotoka. Mjesto nekadašnje katedrale te ostatke muškog i ženskog samostana, ali i crkvice Sv. Ante i Sv. Roka, a sve to kroz zanimljive priče koje ih prate kroz povijest.

Sudionici ovog obilaska imali su prilike ispisati svoje ime na glagoljici ali se i poigrati kroz igru „Avantura a la cart.“ Ova igra za turiste objedinjuje pet istraživačko-turističkih „misija“ na pet destinacija a koje je moguće riješiti  jedino na terenu. Sve u svemu poučno i zanimljivo iskustvo za sve one koji su se odlučiti „napraviti đir s turističkim djelatnicima i vodičima, a sve pohvale organizatorima Turističkoj Zajednici Grada Biograda i njezinim djelatnicama Pauli Rogić i Ivani Kulaš, koje su također bile dio ove ,recimo to kulturno povijesne šetnje gradom Biogradom.


Reci što misliš!