Događaji

#analiza

Nin među vodećim gradovima po izdvajanjima za podizanje kvalitete života

Nin među vodećim gradovima po izdvajanjima za podizanje kvalitete života
Dino Stanin/PIXSELL

Novigrad, Opatija i Nin izdvojili su preklani najviše sredstava iz proračuna po glavi stanovnika za unapređenje kvalitete stanovanja i zajednice, Pleternica, Vukovar i Čabar su izdvojili najviše gleda li se udjel izdvojenih sredstava iz proračuna, pokazala je analiza servisa Gradonačelnik.hr.

Riječ je o šest parametara u koje gradovi ulažu i koja je servis Gradonačelnik.hr analizirao – razvoj stanovanja, razvoj zajednice, opskrba vodom, ulična rasvjeta, istraživanje i razvoj stanovanja i komunalnih pogodnosti i ostali rashodi vezani za stanovanje i komunalne pogodnosti koji nisu drugdje svrstani. Iz analize je vidljivo da je  2018. godina bila prijelomna u povučenom novcu iz EU i mogućnošću da se zato i više novaca usmjeri u radove kojima će se poboljšati kvaliteta života. U velikom broju gradova ta sredstva povećana za dva do tri puta. Među prvih deset, svrstali su se mali i srednji gradovi, koji se sve više trude prilagoditi infrastrukturu potrebama građana.

Screenshot_67-768x232.pngDanas je  kvaliteta života  visoko na listi prioriteta gradskih uprava u svijetu, pa i kod nas, zbog čega je i pokrenuto niz projekata i programa usmjerenih na poboljšanje stanja života, te barem trećina proračuna odlazi u tu svrhu. Mijenjaju se prostorni planovi, ulaže u lakšu kupovinu nekretnina, u kvalitetu prometa, dostupnosti najvažnijih institucija…

Po izdvojenim sredstvima iz proračuna za usluge unapređenja stanovanja i zajednice u 2018. godini u odnosu na broj stanovnika, predvodi Grad Novigrad, a slijede Opatija, Nin, Vukovar, Stari Grad, Cres, Vodnjan, Vrlika, Dubrovnik i Mali Lošinj.


Reci što misliš!