Događaji

Ljubav na djelu

Hrabra Antonija je svoju borbu s rakom opisala u slikovnici

Hrabra Antonija je svoju borbu s rakom opisala u slikovnici
Frano Jerkan/PIXSELL

Predstavljanjem druge slikovnice mlade Antonije Vuletić Ljubav na djelu, udruga Ljubav na djelu obilježila je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.

Autorica slikovnice Antonija Vuletić suočava se s malignom bolesti od 2005. i kroz svoj život svjedoči o svjetlu, ljubavi i nadi. Svu pozitivnu energiju, kaže, uspjela je pretočiti u dvije slikovnice koje govore o njezinom životu i svjetlu nade s kojom se bore sve osobe koje su oboljele od karcinoma.

Štand udruge Ljubav na djelu, između ostalih, posjetio je i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je na pitanje novinara odgovorio da su onkološki bolesnici u današnje doba jako veliki problem, čega je svjesna i Europska komisija.

Plan borbe protiv raka

Dodao je kako čelnica Europske komisije i povjerenica za zdravstvo naglašavaju vrijednost borbe protiv tih tumorskih bolesti. Izrazio je zadovoljstvo što će hrvatski plan borbe protiv raka uskoro zaživjeti.

"Nakon njegova donošenja čeka nas izradba akcijskoga plana koji će detaljizirati sve one korake koje moramo provesti da bismo poboljšali našu brigu za liječenje ovih bolesnika", rekao je ministar Beroš.

Naglasio je kako sve kao roditelje i sama pomisao na takvu bolest kod djece žalosti, dodavši da je došao na štand dati potporu Antoniji koja je sve to prošla. Rekao je kako je izgradnja nove nacionalne dječje bolnice usmjerenje i želja, dodavši da će ta bolnica, među ostalima, liječiti i onkološke bolesti.

Ministar zdravstva je podsjetio kako je u tijeku javni natječaj za studiju o izvodljivosti, koja će trajati godinu dana.

"Nakon toga aplicirat ćemo za europska sredstva, rekao je dodavši da vlada traži i druge mogućnosti kako bi ubrzala proces financiranja".

Predsjednica udruge Ljubav na djelu Ljiljana Vuletić istaknula je da ovom priredbom Udruga želi upoznati javnost s time da je riječ o jednoj od najtežih, najrjeđih i najdužih bolesti u pedijatrijskoj djelatnosti.

"Kao roditelj, ja se sa svojom Antonijom borim s tom bolešću od 2005. godine pa smo zato i osnovali udrugu Ljubav na djelu", dodala je.

"Udruga pomaže svim roditeljima i djeci na odjelu onkologije, a pomaže i državi u otklanjanju poteškoća na koje mi kao roditelji nailazimo", rekla je Vuletić.

Naglasila je kako je, za razliku od drugih zemalja, liječenje ove bolesti u Hrvatskoj na teret HZZO-a. U razvijenim zemljama, dodala je, postotak izlječenja je samo 20 posto, samo zato što liječenje nije dostupno.

"Smatramo kako bi liječenje od malignih bolesti trebalo biti dostupno svoj djeci svijeta", rekla je Vuletić.

Naglasila je kako kao udruga žele pomoći svim drugim roditeljima i djeci da što lakše prebrode liječenje, koje je dugotrajno i mukotrpno.

"Imamo tri apartmana u koje su smještene obitelji za vrijeme liječenja djece, a u Medulićevoj ulici imamo Rehabilitacijski centar u kojem uklanjamo posljedice liječenja", kazala je, dodavši kako im je najveći problem potreba za putnim troškovima kad dolaze roditelji iz nerazvijenih dijelova Hrvatske. 

"Upravo njima pokušavamo naći što više donacija jer im je u Zagrebu život jako skup", rekla je Vuletić. 

U KBC-u Zagreb radi se novi odjel za najmlađe onkološke bolesnike

Voditelj intenzivnog odjela pedijatrije na KBC-u Zagreb Milivoj Novak istaknuo je kako su rezultati liječenja malignih bolesti kod djece u Hrvatskoj usporedivi s ostalim državama EU-a, s tim da se Hrvatska nalazi otprilike na sredini ljestvice izlječenja.

U KBC-u Zagreb radi se novi odjel za najmlađe onkološke bolesnike koji će stajati oko 32 milijuna kuna, bit će površine 2200 četvornih metara, a trebao bi biti otvoren ove godine. Podsjetio je i kako u Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece.

Udruga Ljubav na djelu okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti od 2011. i pomaže u njihovom smještaju s tri apartmana koji su u blizini Klaićeve bolnice. Do sada je pomogla preko 500 obitelji.

Također pomaže kroz mnogobrojne donatorske akcije samim obiteljima i bolnicama kroz kupnju uređaja za liječenje djece. Prošle godine je donirala vrijedan intraoperativni uređaj u iznosu 500.000 kuna KBC-u Zagreb.


Reci što misliš!