Događaji

sretan rođendan!

Udruga Điran iz Ugljana obilježila 16 godina djelovanja

Udruga Điran iz Ugljana obilježila 16 godina djelovanja
Naši školji

Iako smo ostvarili sve što smo zacrtali na osnivačkoj skupštini 14. veljače 2004., najbolje tek dolazi i s ponosom možemo reći - 16 nam je godina tek, poručili su u petak navečer na proslavi 16. rođendana Udruge Điran iz Ugljana članovi svojim prijateljima i gostima okupljenima na maloj svečanosti u restoranu Pescatore u Kalima.

Prigodnim riječima na dosadašnjem radu, trudu i zalaganju svima je zahvalila Ingrid Vuchich, osnivačica i predsjednica udruge, pozvavši još jednom mlade Ugljance da se priključe udruzi koja njeguje, čuva i promiče tradicijsku kulturu i baštinu mjesta Ugljan i cijelog otoka.

"Na nedavno održanoj redovitoj skupštini udruge pridružile su nam se dvije nove članice mlađe generacije, Marlena i Tatjana, rodom Slavonka, i sada nas je točno pedeset. Petnaest muškaraca i 35 žena, ali voljeli bismo da svoje znanje i ljubav prenesemo najmlađima jer oni su zalog za budućnost i ove udruge i života na otoku", kaže Ingrid Vuchich, pod čijim je vodstvom Udruga Điran postala zaštitni znak Ugljana i nezaobilazni sudionik svih društvenih i kulturnih zbivanja.

I za ovu godinu, ističe, imaju puno planova! Uz organizaciju svoje smotre folklora Plava noć, kojom će u lipnju otvoriti sezonu ljetnih događanja, s Turističkom zajednicom mjesta Ugljan za kraj srpnja pripremaju proslavu 60. obljetnice organiziranog turizma, pa veliku dvodnevnu Feštu Vele Gospe, a budući da su dobili nekoliko poziva za sudjelovanje na domaćim i stranim smotrama folklora, dogovaraju gostovanja u Makedoniji i Italiji.

"Udruga Điran uvijek se odazivala humanitarnim akcijama, a u ovoj bismo godini taj oblik aktivizma željeli još više naglasiti", napominje predsjednica Ingrid Vuchich.

Baštinu otoka Ugljana Udruga Điran dosad je predstavljala na mnogim smotrama folklora u Hrvatskoj, a već su nekoliko puta nastupili u Italiji, Francuskoj, Austriji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Češkoj. Autori su dva pučka igrokaza – “U storo vrime” i  „Jednoga leta 60-ih godin prošloga stoljeća u našemu mistu“, koje je publika odlično primila, obnovili su staru narodnu nošnju Ugljana, za što posjeduju certifikat izvornosti i originalnosti, objavili su CD sa starim napjevima, a lani je njihov član barba Bore Mrva tiskao je u suradnji s udrugom knjigu poezije i proze “Naša vala”.

Svake godine organiziraju Božićni koncert, priređuju večeri poezije, peku kolače i prodaju ih na feštama, boćaju, sudjeluju u ekološkim akcijama, posjećuju domove za starije i nemoćne osobe…

"Gdje god se nešto događa, i mi smo tu i uvijek ćemo se rado odazvati", poručuje predsjednica udruge te za kraj na potpori zahvaljuje Općini Preko i TZ mjesta Ugljan te brojnim volonterima i prijateljima koji, iako nisu članovi udruge, podržavaju njihov rad.


Reci što misliš!