Događaji

BROJNE DRŽAVE U STANJU PRIPRAVNOSTI

Cijeli svijet pod utjecajem naglih promjena vremena

Zbog nesnosnih vrućina na jednom kraju svijeta i jakih oluja na drugom, velik broj zemalja podigao je stanje pripravnosti na najvišu razinu. Najgore je u Kini i Indiji. Brojka poginulih i nestalih nakon razornih tajfuna i monsuna raste iz minute u minutu.

Poplavljena je i Španjolska, grčka prijestolnica Atena je u plamenu, a Luksemburg i Nizozemska razrušeni nakon pijavica. 

U Zapadnoj Indiji inače za poljoprivredu neophodne monsunske kiše, uzele su maha. Bujice rijeka odnijele su sve pred sobom. Posljedica: najmanje 140 poginulih, na tisuću evakuiranih. I voda je do krova kuća, ako ih više uopće i ima.

Sličan scenarij već danima proživljavaju stanovnici istočne obale Kine. Tajfun Lekimapogodio je obalu, poplavio gradove i iza sebe ostavio ruševine. Evakuirane su i bolnice, prenosi RTL.

"Dio pacijenata na dijalizi pretrpio je zdravstvene poteškoće zbog nestanka struje i vode nakon udara tajfuna. Grupa je velika i morali smo je premjestiti", kazao je direktor bolnice Li Jiatian.

Nešto je mirnija situacija na sjeveru Europe nakon tornada i pijavice. Ipak, u Nizozemskoj i Luksemburgu oštećeno je na desetke domova. Jaka oluja sinoć je poharala i  Španjolsku.

A u Grčkoj borba s vatrom. Velike vrućine i jak vjetar proširili su požar duž predgrađa Atene. 140 vatrogasaca i 50-ak vozila, uspjelo ga je staviti pod kontrolu.

"Nitko nam nije morao reći što da učinimo. Sami smo odlučili pobjeći iz kampa. Nitko nam nije ništa javio niti uključio sirenu za uzbunu. Ostali smo i bez dokumenata", Domenico, turist iz Italije.

No, nije ovo jedina posljedica naglih promjena vremena. Pluća svijeta - kako se naziva teritorij sibirske vegetacije, u plamenu su više od 2 mjeseca. Procjenjuje se da je oko 3 milijuna hektara šume uništeno.


Reci što misliš!