Događaji

uzrok nepoznat

Obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze: U Hrvatskoj više od 6,5 tisuća oboljelih

Obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze: U Hrvatskoj više od 6,5 tisuća oboljelih

Obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze u Hrvatskoj. Od ove teške i neizlječive bolesti u Hrvatskoj je oboljelo više od šest i pol tisuća ljudi. Ona je bolest nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka i javlja se u svim životnim dobima, izvijesto je Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

Svrha je obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze upravo podizanje svijesti o toj bolesti kao globalnom problemu te poticanje na promjene kako bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih.

Multipla skleroza je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjeg živčaog sustava, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. Bolesnici s multiplom sklerozom pozdravljaju nove smjernice Hrvatskoga neurološkog društva.

"Nove smjernice Hrvatskog neurološkog društva predviđaju prvo početak liječenja kada je bolest dijagnosticirana. Neće više trebati čekati na godinu dana trajanja bolesti i dva relapsa liječenja kortikosteroidima", istaknula je neurologinja Tanja Malbaša.

Predsjednica Saveza za multiplu sklerozu Brankica Lukić, koja i sama boluje od te teške bolesti, potvrdila je da žene češće obolijevaju nego muškarci.
           
"To je dokazano da je to ženska bolest. Mi žene smo uvijek bile i bit ćemo borci, znamo se borit, nažalost i sa ovom teškom bolesti."

Multipla skleroza javlja se u svim životnim dobima, iako najčešće između 20 i 50 godina. Iz Saveza ističu kako se u zadnje vrijeme dijagnosticiraju i maloljetnici. Malbaša poziva na pregled u slučaju osjeta zdravstvenih smetnji.

"Kao i kod svih bolesti važno je da ukoliko bolesnik primijeti neke smetnje da se javi svom liječniku, a liječnik će dalje ovisno o tim simptomima po potrebi uputiti dalje neurologu na pregled", istaknula je Malbaša.


Reci što misliš!