Događaji

mirovni summit

Grabar-Kitarović hvali nasljeđe Nelsona Mandele

Grabar-Kitarović hvali nasljeđe Nelsona Mandele
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u ponedjeljak u New Yorku da naslijeđe Nelsona Mandele može biti putokaz za rješavanje aktualnih globalnih problema, stotinu godina nakon rođenja i pet godina nakon smrti tog južnoafričkog vođe.

Ove se godine obilježava 100. godišnjica rođenja Mandele, koji je proveo 27 godina u zatvoru zbog borbe protiv rasističkog aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

Dan uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a, u sjedištu Svjetske organizacije održan je mirovni summit posvećen Mandeli kojega je Grabar-Kitarović nazvala "velikim Afrikancem i rijetkim globalnim moralnim autoritetom".

Upozorila je na velik broj djece koja žive bez ljubavi, u ekstremnom siromaštvu, koja umiru od gladi ili u ratnim sukobima i dodala da migrantska i izbjeglička kriza objedinjuju sve ključne probleme današnjeg svijeta - oružane sukobe, siromaštvo, glad, klimatske promjene i terorizam.

"Naša je dužnost udružiti snage i pozabaviti se tim pitanjima kroz postojeće mehanizme, ali i kroz nova, bolja rješenja", istaknula je Grabar-Kitarović.

Podsjetivši na Mandeline riječi "da možemo promijeniti svijet i učiniti ga boljim mjestom za život", istaknula je: "Budimo generacija koja ima hrabrosti to ostvariti". 

Mirovnim summitom, koji je otvorio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, obilježava se i 70. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Južnoafrička Republika otkrila je kip Mandele u sjedištu UN-a, dan uoči redovitog godišnjeg okupljanja svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a.

"Danas se prisjećamo čovjeka iznimne mudrosti, tihog dostojanstva i golemih postignuća, čovjeka koji se neumorno zauzimao za mir i dostojanstvo svake osobe", rekao je Gutteres.

"To je smisao naše organizacije i odgovornost nas čelnika", dodao je.

"Obećajmo da ćemo nastaviti tamo gdje je Nelson Mandela stao kako bi svi ljudi, u svim dijelovima svijeta uživali mir, napredak te uključiv i održiv razvoj", istaknuo je glavni tajnik UN-a.


Reci što misliš!