Događaji

11. rujna 2017. - 11. rujna 2018.

Godišnjica je katastrofalne poplave u Zadru

Na današnji dan prošle godine, 11. rujna 2017. Zadar i okolicu je zadesila jedna od najvećih poplava u dugoj i burnoj povijesti ovog višetisućljetnog grada.

Kiša je počela padati već u nedjelju 10. rujna, ali je bila slabijeg intenziteta. Međutim, u ponedjeljak, 11. rujna već oko 7 sati počeo je jaki pljusak, koji se kasnije razvio u potop koji za sobom u konačnici ostavio štetu koja je procijenjena na više od 322 milijuna kuna. Jedina sreća u nesreći je bila da nije bilo ljudskih žrtava.

Najviše su, u kasnije proglašenoj elemtarnoj nepogodi, uz brojne obiteljske kuće i podrume, stradali Opća bolnica Zadar, Poliklinika, Gradsko groblje Zadar, Odvodnjin pročiščivač vode na Ričinama, Supernova centar Zadar, brojne prometnice, Nin u kojem je proglašeno izvanredno stanje, Sali, Preko, podvelebitski kraj, kanalizacija u Sukošanu i da ne nabrajamo dalje.

Razlog zbog koje se dogodila ta katastrofa jest ciklona koja se relativno sporo premještala preko Jadrana, ali ne samo to, veliku ulogu igra i konfiguracija terena naše obale. 

Naime, zrak koji je kružio u sklopu te ciklone, gomilao se na obroncima Velebita. Bio je prisiljen na dizanje zbog čega je došlo do razvoja olujnih kumulonimbus oblaka koji su na neki način stagnirali na određenim područjima. Osobito oko Zadra, njegovih otoka, te u Istri. 

Baš zbog toga su pale tako nevjerojatne količine kiše. U Zadru je u ponedjeljak, 11. rujna do 14 sati palo čak 340 litara po četvornom metru. Inače, nešto slično se dogodilo u Zadru na isti dan 1986. godine, kada je palo 374,5 litara kiše u jednom danu što je dugo bila najveća dnevna količina u Hrvatskoj ikada.

Istodobno na širem području Zadra u ponedjeljak je detektirano više od 25.000 munja!

Prosječna mjesečna količina oborine u rujnu za Zadar iznosi 105,7 mm. Inače maksimalna mjesečna količina oborine u rujnu u Zadru bila je na isti dan, 11. rujna1986. i iznosila je 374,5 litara po četvornom metru.

Ukoliko se uopće želite prisjetiti što se događalo tog i narednih dana, možete pronaći naše članke ovdje (1, 2, 3), videa ovdje a fotogalerije ovdje.

U svakom slučaju, ne ponovilo se!


Reci što misliš!