Događaji

ugrožena sigurnost

Saborska rasprava: Napadnete li liječnika prijeti vam i do pet godina zatvora

Saborska rasprava: Napadnete li liječnika prijeti vam i do pet godina zatvora
Thinkstock

Saborski zastupnici u srijedu su pozdravili izmjene "Kaznenog zakona" kojima se uvodi novo, samostalno kazneno djelo - prisila prema zdravstvenom radniku, kao reakcija na oblike nasilja usmjerene prema zaposlenima u zdravstvenoj djelatnosti kao javnoj službi, a za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora.

Zastupnici su u raspravi upozorili na porast nasilja nad liječnicima i medicinskim sestrama.

Ines Strenja Linić (Most) istaknula je kako su se u posljednjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili u 73 posto zdravstvenih ustanova, da čak 93 posto anketiranih liječnika navodi kako je na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, dok se fizički napad dogodio u 22 posto zdravstvenih ustanova.

"Stanje sigurnosti u našim ustanovama nije zadovoljavajuće, i liječnici i medicinske sestre su nezaštićeni na svojim radnim mjestima", kazala je Strenja Linić i pozdravila sankcioniranje napada na zdravstvene djelatnike.

Predlaže i drastičnije kazne za počinitelje spolnog zlostavljanja djece, te najavljuje skoru raspravu o zakonskom prijedlogu koji ide u tom smjeru.

Bolju zaštitu zdravstvenih radnika hvali i Željko Jovanović (SDP), ali i pita zašto zakon ne bi uključivao sve osobe koje obavljaju javne ovlasti, poput učitelja i prosvjetnih radnika, piše tportal.

Rade se procjene i liječnička populacija je bila nešto ugroženija od drugih, odgovorio mu je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Martinović, no ne isključuje mogućnost da će i druge kategorije u budućnosti biti zaštićene kaznenopravnim alatima.

Ante Bačić (HDZ) istaknuo je da zdravstveni djelatnici po Kaznenom zakonu i kazneno odgovaraju, pa primjerenim smatra  tako da je primjereno da dobivaju i svoj poseban članak vezan za njihovu zaštitu.

Bez veće rasprave zastupnici su podržali i nekoliko međunarodnih ugovora - Provedbeni protokol između hrvatske Vlade i Vlade Ruske Federacije o ponovnom prihvatu, Sporazum između hrvatske Vlade i Vijeća ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji, te Konvenciju o građanskopravnim vidovima međunarodne otmice djece.

Sabor s radom nastavlja u četvrtak.


Reci što misliš!