Događaji

Zapadni Balkan:

Romska djeca u školi više nego ikada prije, ali i dalje zaostaju za vršnjacima

Romska djeca u školi više nego ikada prije, ali i dalje zaostaju za vršnjacima

Romska djeca u zemljama zapadnog Balkana pohađaju školu više nego ikada prije, ali kada dostignu radno sposobnu dob i dalje zaostaju za svojim vršnjacima, a posebice se to odnosi na žensku djecu, doznaje se u ponedjeljak iz istraživanja UN-ovog Fonda za razvoj (UNDF) i Svjetske banke (WB) provedenog 2017.

Romi su najveća europska manjinska zajednica, sa šest milijuna Roma u zemljama Europske unije i ostala četiri milijuna koji žive u Albaniji, BiH, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj - zemljama koje su sve redom kandidati za članstvo u EU
 
Bruxelles opetovano ističe da je sposobnost tih zemalja da integriraju svoje romske zajednice jedan od čimbenika kojim će se utvrđivati njihova spremnost pridruživanju europskom bloku.
 
Te su zemlje tijekom posljednjih sedam godina ostvarile napredak po tom pitanju te je većina romske djece upisana u školu, ali u odnosu na ostatak stanovništva zaostaju po stopi uspješnog završavanja školovanja, a posebice se to odnosi na djevojčice.

 
"U ranoj dobi imamo puno romske djece u školama. Ali kada su dovoljno stari da postanu dio radne snage, većina ih je već isključena", kazao je Rastislav Vrbensky iz UNDP-a.
 
Većina romske mladeži između 18 i 24 godine nema zaposlenje, više se ne školuje i nemaju strukovno obrazovanje. Diljem zapadnog Balkana taj postotak iznosi između 73 i 86 posto. Za djevojke se taj postotak penje na 93 posto, ističe se u izvješću.
 
Romi također imaju otežan pristup zdravstvenoj skrbi i stambenom zbrinjavanju.
 


Reci što misliš!