Događaji

bolje spriječiti nego liječiti

U obrani od poplava po prvi put boks barijere

U obrani od poplava po prvi put boks barijere
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog velike količine snijega koji je u bijelo zavio Hrvatsku proteklih tjedana, najavom toplijih temperatura stiže i opasnost od mogućih poplava.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da službe rade planove za mogući val poplava koji bi mogao uslijediti.              

"Pogotovo u regiji Ogulina i Karlovca, ali ja se nadam da će sve pripremne mjere biti takve da ćemo učiniti sve da se umanje potencijalne štete", rekao je Božinović.

Hrvatske vode uspostavit će privremeni sustav obrane od poplava kako neke nove velike kiše i proljetno otapanje snijega ne bi bitnije zaprijetili.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković navodi da je u tijeku postavljanje jedinstvenog primjera privremenih barijera u Hrvatskoj, dužine između 5 i 6 kilometara, a pretpostavlja se da će sve, ovisno o vremenskim uvjetima trajati od 10 do 30 dana.

"Ovo je zaista jedinstveni primjer u gradu Karlovcu da će se raditi tako dugačka linija obrane. Radit će se tzv. boks barijere. To su kocke metar visine i metar širine, koje se ispunjavaju pijeskom, šljunkom ili zemljom koje se međusobno povezuju u jedan niz koji je dovoljno jak da izdrži opterećenje vode. Takav sustav nismo još nikada radili u Republici Hrvatskoj", objasnio je.

Dodao je i da će se pratiti razvoj situacije na području Like, no navodi da je zbog veće nadmorske visine i nižih temperatura noću mogućnost poplave na tom području ipak nešto manja.


Reci što misliš!