Događaji

Simbolična odšteta nakon elementarnih nepogoda:

Prijavljeno 3,5 milijardi kuna štete, Vlada pomaže tek sa 100 milijuna kuna

Oni kojima je požar progutao stotine stabala maslina ili još uvijek ne mogu stanovati u svojim poplavljenim kućama, trude se ne biti obeshrabreni simboličnom odštetom koju će dobiti.

Na kraju godine koju su obilježile elementarne nepogode poput požara i poplava, štete su zbrojene i mjere se u milijardama kuna. Vlada je danas donijela odluku da se stradalima dodijeli 100 milijuna kuna žurne pomoći. Oni kojima je požar progutao stotine stabala maslina ili još uvijek ne mogu stanovati u svojim poplavljenim kućama, trude se ne biti obeshrabreni simboličnom odštetom koju će dobiti, donosi RTL

Apokaliptični prizori elementarnih nepogoda obilježili su proteklu godinu. Požari su gutali stotine hektara maslinika i šuma ili dokrajčili ono što u istoj godini nisu uništili suša ili orkanski vjetar. A onda su u rujnu došle i katastrofalne poplave.

Prijavljenih šteta od elementarnih nepogoda ove je godine bilo oko 3 i pol mijarde kuna. A Vlada je danas donijela odluku da sa 100 milijuna kuna žurnih sredstava pomogne stradale u 19 županija.

"U okviru naših mogućnosti, onakvih kakve jesu, s druge pak strane treba uzeti u obzir socijalne kriterije, pravne osobe se i ovako i onako ne uključuju, dakle svi ti kriteriji kada se uzmu moram ponoviti da smo prvi puta uspjeli povećati ukupne iznose za elementarne nepogode sa one uobičajene stavke za pet puta, odnosno s 20 milijna na 100 milijuna kuna", izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

70 milijuna kuna odlazi za štete u poljoprivredi, a 30 milijuna za ostale štete.

Duško, kojemu su u Posedarju poplavile i sinovljeva i njegova kuća, ne nada se ikakvoj značajnijoj pomoći iako im je uništen sav namještaj,bijela i ostala tehnika, traktori, kosilice, pa čak i zidovi. Štetu su procijenili i do 300 tisuća kuna. 

"Ja u nikoga više neman vjere. Mislim da ćemo sve morati ispočetka, po četvrti put nažalost sa svojih 10 prstiju. Prvi put sam namještao kuću i oko kuće kad sam se uselio, drugi put sam je namještao poslije četnika koji su bili u mojoj kući, treći put sam namještao prije tri godine kad mi je poplavilo", ispričao je Duško Bolić.

S gubitkom 410 stabala maslina izgorjelih u požaru - netom nakon što su se zamladile nakon prethodnog požara - umirovljenik Jovo iz Kožlovca teško se miri. Komisija Agencije za poljopruvredu mu je štetu procijenila na oko 100 tisuća kuna potrebnih da bi se ponovno obnovio maslinik.

"Ja izbora nemam, nego daj šta daš. Ako se išta da, jer ja, ako Bog da da se išta od toga realizira, da se one i za 5-6 godina obnove, ja ću biti zadovoljan. Iako je nemoguće vratiti u prvobitno stanje", kazao je Jovo Zorica.

Nin, gradić koji je izgubio plaže i mostove, pokušava se vratiti u stanje prije nego su razorne bujice ostavile svoj pečat. Samo obnova dvaju mostova procjenjuje se s PDV-om na 40-ak milijuna kuna.

"Ova sredstva koja je Vlada danas dodijelila gradu Ninu će služiti za obnovu ninskih plaža i odmuljavanje, ali što se tiče samih mostova, očekujem da Vlada u prvom mjesecu donese.. odluku o rekonstrukciji ova dva mosta preko Hrvatskih cesta", kazao je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Početak obnove mostova trebao bi krenuti u ožujku, a za sve građane koji su stradali u poplavama Grad Nin je u proračunu za 2018. predvidio 300 tisuća kuna.


Reci što misliš!