Događaji

nismo daleko od državnog prosjeka

Koliko smeća godišnje proizvede jedan Zadranin ?

Koliko smeća godišnje proizvede jedan Zadranin ?
Bojan Bogdanić

Izračunali su to djelatnici tvrtke IPZ Uniprojekt MCF d.o.o. Zagreb, autori Plana gospodarenja otpadom grada Zadra koji će se danas naći pred gradskim vijećnicima. Prema tom Planu, nismo daleko od državnog prosjeka.

Prijedlog odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Grada Zadra za razdoblje od 2018. do2023.godine danas je uz ostalo na dnevnom redu zadarskog Gradskog vijeća, javlja Radio Zadar.

U Planu je prikazano stanje gospodarenja otpadom kao i procjena njegovog razvoja. Tako se u analizi trenutačnog stanja, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu navodi: 

Količina sakupljenog komunalnog otpada iz kućanstva i drugih izvora iznosi 41.246,89 tona, a proizvedenog komunalnog otpada iz drugih izvora iznosi 3.480,67 tona (br. 20 0x + 15 01), što je ukupno oko 44.727 tona u 2016. godini na području Grada Zadra.

Prema podacima za posljednju izvještajnu godinu (2016.), specifična količina komunalnog otpada po glavi stalnog stanovnika Grada Zadra iznosi 1,63 kg/st/dan, odnosno 596 kg/st/god.

Prosjek priobalnog dijela RH je 572 kg/st/god, a Zadarske županije 632 kg/st/god te su vrijednosti za Grad Zadar u skladu s prosječnim.

Osim podataka o količini odloženog otpada, visini specifične količine po glavi stalnog stanovnika doprinijele su i količine miješanog komunalnog otpada od  čišćenja lokacija onečišćenih otpadom odbačenim u okoliš. 


Reci što misliš!