Događaji

preminuo u 99. godini

Amerika tuguje za propovjednikom Billyjem Grahamom

Amerika tuguje za propovjednikom Billyjem Grahamom
seattlepi.com

Kršćanski propovjednik Billy Graham (99), jedan od najistaknutijih američkih vjerskih čelnika 20. stoljeća, umro je u srijedu ujutro u svojem domu u Montreatu u Sjevernoj Karolini, objavio je njegov glasnogovornik.

Baptistički svećenik Graham postao je poznat 1940-ih, predvodeći velike skupove duhovne obnove širom zemlje, a 1950. osnovano je Evangeličko udruženje Billy Graham, na čijem je čelu bio do smrti, prenosi agencija dpa.
 
Ispitivanje Gallupa svrstalo ga je od 1955. godine 61 put na popis "Deset najuglednijih muškaraca na svijetu", više nego ikog drugog.
 
Graham je bio duhovni savjetnik 12 američkih predsjednika, primali su ga svi stanari Bijele kuće od Harryja Trumana do Baracka Obame.

No uglavnom je ostao nestranačka osoba.
 
George W. Bush smatrao ga je zaslužnim što je ponovno pronašao vjeru, a 2010., kada je Grahamu bilo teško putovati, Barack Obama ga je posjetio u njegovoj planinskoj kući u Sjevernoj Karolini.
 
Najbliži odnos ostvario je s Nixonom, koju mu je nudio koji god posao u vladi želi, uključujući veleposlanika u Izraelu.


Reci što misliš!