Događaji

saborske diskusije

Bunjac: Buduće mirovine bit će daleko manje od sadašnjih; Burić - ne širite paniku

Bunjac: Buduće mirovine bit će daleko manje od sadašnjih; Burić - ne širite paniku
Patrik Macek/PIXSELL

U raspravi o izmjenama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima zastupnik Živog zid Branimir Bunjac ustvrdio je u srijedu da je mirovinska reforma "jedna od većih prijevara" i da će buduće mirovine biti daleko manje od sadašnjih, na što mu je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić poručila da ne širi paniku i da je mirovinski sustav stabilan, a Silvano Hrelja (HSU) apelirao je na Bunjca da ne obmanjuje javnost.

Ocijenivši mirovinsku reformu od tri mirovinska stupa "jednom od većih prevara" i "pljačkom stoljeća" jer se s vremenom pokazalo da nije riješila problem mirovina već je problem i povećala Bunjac smatra da treba zaustaviti uplate u drugi mirovinski stup koji po njegovu mišljenju treba biti dobrovoljan i omogućiti svim osiguranicima koji to žele vraćenje u prvi mirovinski stup.
 
Čovjek s minimalnom plaćom iz drugog stupa primat će mirovinu od 300 kuna, a onaj s plaćom od 1000 eura 900 kuna, dok će jedinu korist imati oni s plaćom većom od 12 tisuća kuna, tvrdi Bunjac i poručuje građanima "imat ćete u budućnosti manje mirovine od sadašnjih".
 
Ne treba širiti paniku niti strašiti sadašnje i buduće umirovljenike, naglasila je državna tajnica Burić. "Mirovinski sustav je stabilan, a to dokazuje redovito isplaćivanje mirovina, mirovine koje ne kasne niti jedan dan, a tako će biti i u buduće", kazala je Burić i najavila za drugi kvartal 2018. mirovinsku reformu u cilju dugoročne održivosti mirovinskog sustava i adekvatnosti mirovina,.
 
Naglasila je da drugi stup postiže zrelost tek nakon 20 do 30 godina i da mu treba dati šansu i jačati a ne razbijati radi partikularnih i populističkih interesa.
 
I Silvano Hrelja (HSU) apelirao je na Bunjca da ne obmanjuje javnost jer, kako ističe, mirovina se računa na temelju uplate doprinosa i godina radnog staža. "Nema kratkoročnih poteza, sve se treba promatrati dugoročno, sustav treba dograđivati a ne rušiti", kazao je.


Reci što misliš!