Događaji

OŠ Matija Gubec

U školu pritvorenog vjeroučitelja stigao krizni tim

U školu pritvorenog vjeroučitelja stigao krizni tim
Goran Stanzl/PIXSEL

Učenicima zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, u kojoj se dogodio slučaj "vjeroučitelj", od danas je na raspolaganju krizni tim za psihološku podršku. U Ministarstvu znanosti i obrazovanja procijenili su da je situacija ozbiljna budući se govor mržnje, ovaj put među učenicima, nastavio na društvenim mrežama.

Dok se vjeroučitelj Krešimir Bagarić, koji je na školskom satu pred učenicima osmog razreda pozivao na ubojstva pojedinih bivših dužnosnika, već neko vrijeme nalazi u istražnom zatvoru, govor mržnje nastavio se među učenicima.

Jednu su učenicu njezini kolege grubo izvrijeđali te joj zaprijetili jer je osudila ponašanje vjeroučitelja.Resorno ministarstvo promtno je reagiralo.              

"Krizni tim od danas je na raspolaganju ravnateljici kad god to bude potrebno jer situacija zahtijeva brzu reakciju. Roditeljski sastanak sazvan je za ovaj ponedjeljak zbog urgentnosti. Reakcija je to na prepisku učenika i prijetnje kojoj se spominje u medijima", rekao je Alavanja. rekao je savjetnik ministrice Divjak, Maro Alavanja.

Od ponedjeljka do srijede bit će održani sastanci sa roditeljima učenika osmih razreda. Treba nam njihova podrška kako bi učenike osvijestili da nema mjesta govoru mržnju, ističe za Media servis ravnateljica škole Ljiljana Klinger.              

"Iz svake situacije pa i ove koje nama nije draga treba izvući pouku a ona je da nitko nije amnestiran od odgovornosti.Djeca su trebala izvući pouku da je radi takvog govora profesor dobio otkaz.Mislim da roditelji trebaju u jednom trenutku jasno reći djeci ovako se razgovarati ne možete, ali zato nam treba potpora roditelja", rekla je ravnateljica.

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević ističe da je nužno omogućiti da se djeca u školi osjećaju sigurno.Treba im jasno reći da je dobro to što je učitelj, koji nije u stanju kontrolirati svoje ponašanje udaljen s nastave jer je on za njih opasan, poručuje pravobraniteljica. Zasad je zadovoljna reakcijom institucija.              

"Mislim da je izuzetno važno da djeci javno poručimo kako nisu kriva i kako ne trebaju tolerirati bilo koji oblik nasilja odnosno kako o nasilju treba jasno progovarati što je i učinjeno u ovom konkretnom slučaju", poručila je pravobraniteljica.

Zanimljivo, pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević bila je članica Školskog odbora škole u kojoj se dogodio slučaj "vjeroučitelj". S te je dužnosti, zbog nespojivosti funkcija, odstupila nekoliko dana prije nego je doznala za cijeli slučaj.
 


Reci što misliš!