Događaji

europski korisnici

Protupožarna eskadrila na susretu korisnika Canadaira francuskom Nimesu

Protupožarna eskadrila na susretu korisnika Canadaira francuskom Nimesu
HRZ I PZO/ Marinko Karačić, PPE

Članovi posade Protupožarne eskadrile sudjelovali na međunarodnom susretu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair u Francuskoj.

Članovi letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s jednim Canadairom CL-415 sudjelovali su od 15. do 18. listopada 2017. u Nimesu u Francuskoj Republici na međunarodnom susretu europskih korisnika protupožarnih aviona Canadair (European Canadair Aircraft Operator Informal Group).

Susret korisnika Canadaira francuskom Nimesu Susret korisnika Canadaira francuskom Nimesu

Hrvatski tim, predvođen načelnikom stožera 93. zrakoplovne baze HRZ I PZO-a i donedavnim zapovjednikom Protupožarne eskadrile, pukovnikom Davorom Turkovićem sudjelovao je u radnom dijelu susreta ove grupe, gdje su razmjenjena iskustva o uporabi Canadaira u gašenju požara, njihovom održavanju i mogućnostima zajedničkog sudjelovanja i dijeljenja resursa u međunarodnim humanitarnim  misijama u gašenju požara iz zraka, s ciljem postizanja interoperabilnost snaga kroz istovjetne procedure i postupke u svim fazama angažiranja protupožarnih snaga.

Također, pukovnik Turković je na stručnoj radionici održao i prezentaciju na temu “Povratne informacije o iskustvima gašenja požara u Izraelu” na kojoj je prezentirao pozitivna iskustva u primijenjivanju standardnih operativnih postupaka i procedura u zajedničkom djelovanju protupožarnih snaga iz više zemalja.

Po povratku u bazu Zemunik pukovnik Turković je rekao kako je ovo bio nastavak suradnje država koje su opremljene protupožarnim avionima Canadair CL-415 (Hrvatska, Španjolska, Grčka, Italija i Francuska). 

"Iskorak je već napravljen po pitanju standardiziranja operativnih postupaka  kod upućivanja i izravnog djelovanja na požarištima u drugim zemljama i to je okvir u kojem se nadograđuju sva ostala važna pitanja kako bi ponudili najbolja i najučinkovitija rješenja u gašenju požara iz zraka", rekao je pukovnik Turković.

Također je istaknuo kako je  letačka posada Protupožarne eskadrile sudjelovala u Nimesu u Centru za izvaredne događaje na uvježbavanju na simulatoru koji je ciljano opremljen za uvježbavanje taktika gašenja požara iz zraka. "Hrvatska je i ovoga puta dala svoj doprinos u izgradnji sustava uporabe i zajedničkog djelovanja zračnih snaga u gašenju požara i spremna je pružiti pomoć u stvarnim situacijama kada neka od država zatraži međunarodnu pomoć", zaključio je pukovnik Turković.

U Nimesu je održan i Forum operatera Canadair CL-215, CL-215T i CL-415 koji je organizirala kanadska tvrtka "Viking" a na kojem je sudjelovao i pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, te Konferencija na temu gašenja požara iz zraka (Aerial Fire Fighting Europe 2017) u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link.

Zračna baza u Nimesu postaje središte nacionalnog klastera za civilnu zaštitu koji je 2016. odobrio Christos Stylianides, europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, a time i prigodno mjesto za godišnji susret ključnog osoblja iz područja protupožarne zaštite.


Reci što misliš!