Događaji

građanska inicijativa

Pokrenuta inicijativa za povrat kule Skrivanat u vlasništvo Grada Paga

Pokrenuta inicijativa za povrat kule Skrivanat u vlasništvo Grada Paga

Mladež HDZ-a Grada Paga je poduprla inicijativu grupe građana Paga za potpisivanjem peticije za pokretanje postupka povrata kule Skrivanat u vlasništvo Grada Paga. Prema sudskoj i katastarskoj evidenciji, Vlada RH je 2009. i 2011. godine, preko ODO Zadar, zatražila upis vlasništva kule Skrivanat, ali su ti zahtjevi odbijeni.

U Mladeži HDZ- Grada Paga navode kako je, iz nepoznatih razloga, zahtjev Republike Hrvatske 2014. godine udovoljen i Grad Pag od tada više nije vlasnik kule Skrivanat. Ističu kako se to dogodilo u vrijeme kada je u Pagu na vlasti bila koalicija Paška stranka Pag-SDP, na čelu s gradonačelnikom Željkom Maržićem (PSP).

Zbog toga Mladež HDZ-a Grada Paga, podržavajući inicijativu grupe građana, bivšoj vlasti postavlja pitanje zašto je udovoljeno zahtjevu Republike Hrvatske.

Također se pitaju zašto su dozvolili da kula Skrivanat, jedan od glavnih spomenika kulture Paga, prestane biti i vlasništvo Grada Paga. Podržavajući peticiju pozivaju  predstavnike bivše vlasti, a osobito bivšeg gradonačelnika Željka Maržića, da građanima Paga objasni zašto Grad Pag više nije vlasnik kule Skrivanat.

  „Drago nam je da je pokrenuta inicijativa za povrat kule Skrivanat u vlasništvo Grada Paga“, rekao je Filip Oguić, predsjednik Mladeži HDZ-a Grada Paga. „To pokazuje kako nije istina da u Pagu vlada apatija, kao što neki tvrde. Dapače, ovo pokazuje kako su osobito mladi zainteresirani za rješavanje problema i kako žele bolji život u Pagu. Upravo zbog toga i podržavamo peticiju i nadamo se da će se u namjeri uspjeti. Vjerujemo kako će gradska vlast shvatiti namjere inicijatora peticije i naše podrške i pronaći način za povrat kule Skrivanat Gradu Pagu.“

Lauro Portada, zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a Grada Paga navodi kako je nedopustivo što je kula Skrivanat postala vlasništvo Republike Hrvatske.

„To je objektivno velik problem“ rekao je Lauro Portada. „Prije svega je ranjen ponos svih Paškinja i Pažana jer kula Skrivanat je vlasništvo svih nas premda bi formalni vlasnik trebao biti Grad Pag. No, također je velik problem što Grad Pag na ovaj način neće imati uvida u ono što bi se s kulom moglo događati. Vlada RH ne može biti zainteresirana za kulu kao što je zainteresiran Grad Pag i može s njom raditi što želi, a da se građane Paga, gradske vijećnike i gradsku vlast ništa ne pita. To je potpuno nedopustivo. Kula Skrivanat mora postati vlasništvo Grada Paga.“

Kula Skrivanat, jedan od najprepoznatljivijih dijelova spomeničke baštine Paga, izgrađena  je u 15. stoljeću, a s njenom izgradnjom je započela i izgradnja novog grada Paga 1443. godine.

 


Reci što misliš!