promovirajmo domaće i zdravo!
"Zona": Skrivene tajne okusa i mirisa zadarskog kraja!
Što je "Zona"? Koje namirnice zadarskog područja mogu postati hit? Kako od najmlađih dana povećati svijest o kvalitetnim namirnicama koje imamo ''ispred nosa''? Zadarska županija danas je predstavila projekt "Zona - okusi i mirisi zadarskog kraja"
Na ovom projektu predano rade već godinu dana, a podrška je stigla i iz Ministarstva poljoprivrede.
U IMPACT centru danas smo tako doznali da je Zadarska županija prva u Hrvatskoj na vlastitu inicijativu odlučila poraditi na promociji mediteranske prehrane.
"Imamo potencijal postati gastro destinacija. Ovaj edukacijski projekt temelji se na međusektorskoj suradnji, a Zadarska županija uložila je do sada oko 67 000 kuna. Nadamo se da je to jedna baza za nastavak i širenje prema europskim sredstvima'', kazao je Danijel Segarić, dipl.ing- pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
Nutricionistička vrijednost namirnica kroz edukaciju u vrtićima, školama, putem bojanki, priručnika, potom edukacija i podrška ugostiteljima, hotelijerima, te na kraju promocija ''top namirnica'' kroz različita javna događanja usmjerena na opću populaciju elementi su projekta "Zona" koje je predstavila doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender sa Hrvatskog instituta za nutricionizam.
Znate li da se najstariji maslinik Mediterana nalazi na otoku Pagu? Znate li da se višnja maraška uzgaja 500 godina u Dalmaciji?
Ivan Hajdić, prof., viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra, kazao je kako Grad Zadar pruža potporu ovakvim projektima i već je uložio oko 400 tisuća kuna u opremanje kuhinja u zadarskim obrazovnim ustanovama.
A koje su to veličanstvene namirnice kojima se možemo pohvaliti?
Plava riba, janjetina i jaretina, paški sir, ninska sol, višnja maraška, maslinovo ulje, smokva, češnjak, crno vino i prošek, dagnja, šokol i med!
O njima će učiti mališani u vrtićima kroz bojanku, osnovci na pet radionica i kroz priručnike koje će dobiti i njihovi učitelji.
Zdrava prehrana i način života jedna su od najvažnijih problematika u Hrvatskoj, poručila je i doc.dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Tomislava Tolušića. Zbog toga je projekt "Zona" hvalevrijedna inicijativa Zadarske županije koju Ministarstvo poljoprivrede bezrezervno podržava.
Edukacija o karakteristikama i vrstama namirnica našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našega kulturnog identiteta, a s druge strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarstva; kako poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, tako i trgovine i turizma.
Nakon niza predavanja u IMPACT centru bit će održana i kulinarska radionica s autohtonim namirnicama zadarskog kraja!
Vezane vijesti
-
Baš svaki detalj u prostoru Morlacco nedaleko Zadra priča o otpornosti i bogatom dalmatinskom nasljeđu. Kad tako posebnom ambijentu dodate ukusnu hranu i vino, dobijete savršen spoj.
-
Započela je obnova Maraskinog višnjika na predjelu Vlačine, u blizini Zemunika, najveće plantaže višnje maraske u svijetu.
-
U Velom Ižu od 3. do 8. travnja u Društveno kulturnom centru „Školj“ na temu mapiranja održan je projekt za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.
-
Dalmatinko Cup sve je bliži svojem 9. izdanju koje se održava u Zadru i zadarskoj županiji od 30. svibnja do 2. lipnja ove godine.
Izdvojeno
-
Jučer, 06. svibnja oko podne u Ninu, nepoznati počinitelj je iz torbice 72-godišnjakinje otuđio novčanik.
-
Na današnji dan 2021. godine je nakon duge i teške bolesti u Zadru preminuo Svetko Perković (62) dugogodišnji ravnatelj Pomorske škole Zadar, diplomirani brodostrojar, dobitnik Grba Grada Zadra 2016. godine.
-
Projekt školske knjižnice ,,Triptih" koji vodi knjižničar Ante Prtenjača, nastavljen je gostovanjem Marija Javorana, bivšeg učenika gimnazije Vladimir Nazor, a danas istaknutog slikara.
-
Čini se da je riječ o novom obliku telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju doći do osobnih podataka primatelja praveći se da rade u zdravstvenom osiguranju.
Reci što misliš!