Događaji

19. dani masline zadar

Nikad veći interes za Dane masline: Od marendina na Forumu do žgvaceta u Sutomišćici

Nikad veći interes za Dane masline: Od marendina na Forumu do žgvaceta u Sutomišćici
Arif Sitnica

Pripreme za 19. međunarodne Dane masline Zadar 2017. , koji će se u sklopu Županijskih dana održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu, u punom su jeku.

Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije  završili su uzorkovanje ulja direktno kod proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.

Originalno uzorkovanje

 - Zavirili su u svaki podrum, konobu i od zainteresiranih maslinara prikupili 180 uzoraka ulja, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije.

Uzimanje uzoraka "na licu mjesta" praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnje Dane masline obilježiti brojne novosti.

Marendin na Forumu

Odmah nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba - Maslinarski marendin na zadarskom Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.  Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Humanitarne akcije

Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati akciju Lige protiv raka Zadar, Lige protiv raka Dubrovnik i Lige protiv raka Korčula  u pomoći za kupnju

aparata za zračenje za Opću bolnicu Zadar.

Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja i donatora darovat će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva Benito Pucar.

Stučni skupovi

U popodnevnim satima  u velikoj Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol  o maslinarstvu i uljarstvu od dinamike ishrane maslina na kršu, povećanju uroda i  kakvoće ploda do stavljanja maslinovog tržišta na jedinstveno tržište EU. Moderator je agronom mr. sc. Marijan Tomac, a sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Đani Benčić, prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, dr. sc. Frane Strikić, Dr. sc. Mario Bjeliš, dr. sc. Predrag Vujević, dr. sc. Jelena Đugum, dr. sc. Krunoslav Dugalić, mr. sc. Frane Ivković, mr.sc. Šime Marcelić, Anita Peraić, dipl. ing…

Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Izlet na Ugljan

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 29. travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu i oglednu rezidbu maslina u Sutomiščici razgledati  Olive Island Marine. Slijedi posjet OPG-u Otavijević koje proizvodi suvenire od drva masline, zatim obilazak dvorca Lantana, obilazak stoljetnih maslina u   Malom Lukoranu. Slijedi odlazak u mjesto Ugljan i obilazak  novopodignutog Matičnjaka izvornih sorti , a potom obilazak makete Antičkog tijeska u Mulinama.

Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 2. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, domaće iz Ugljana i Lukorana, , Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će zadarski mesari. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.

A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Proglašenje najboljih

Događanja kao u priči, a organizatori  Udruga prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  još najavljuju  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29. travnja.

Završna svečanost, dodjela  nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 19. međunarodnih Dana masline Zadar 2017.,  odvijat će se 29. travnja u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku. Nakon toga večera, druženje i ples uz živu glazbu.


Reci što misliš!