Događaji

epidemija

Dvoje djece zaraženo ospicama, liječnici upozoravaju roditelje da cijepe djecu

Dvoje djece zaraženo ospicama, liječnici upozoravaju roditelje da cijepe djecu
Thinkstock/ILUSTRACIJA

Djeca se dobro oporavljaju i zasad nisu zabilježene komplikacije koje se znaju dogoditi kod ospica

Dvoje djece s makarskog područja dobilo je ospice. Bolest je u Splitu posljednji put zabilježena 2015. godine, i to kod djeteta iz Bosne. I u ovom novom slučaju, stručnjaci pokušavaju utvrditi gdje su se djeca zarazila, ali zasad to još nisu uspjeli.

Inkubacija traje do 20 dana tako da su liječnici još na oprezu hoće li biti novoobljelih s obzirom da je utvrđeno da su oboljela djeca bila u kontaktu s više osoba.

Ozbiljna bolest, moguće komplikacije i smrt

Djeca se dobro oporavljaju i zasad nisu zabilježene komplikacije koje se znaju dogoditi kod ospica.

"Bolest je vrlo ozbiljna i može izazvati komplikacije i smrt, a cjepivo postoji. Pozivamo stoga roditelje da svakako cijepe svoju djecu. Posljednjih godina snažna kampanja protiv cjepiva rezultirala je time da roditelji svoju djecu sve manje cijepe. A za to nema razloga. Cjepivo se povezuje s nuspojavama koje ne stoje", kaže dr. Ivo Petrić, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije. 

I oboljela djeca nisu bila cjepljena protiv ospica. Jedno uopće, dok je drugo primilo samo jedno cjepivo.

Uskoro epidemija ospica? 

Dr. Petrić se pribojava se da bi uskoro moglio doći do epidemije.

"Ta bolest je bila svedena na par eventualnih slučajeva. Puno naših liječnika ni ne znaju kako izgledaju ospice. Nažalost, zbog kampanje protiv cijepljenja doći ćemo u situaciju da ćemo uskoro imati epidemiju ospica. Stvorit će se kritična masa necijepljenje djece. Kada točno, teško je reći, no na putu smo ka takvoj situaciji", kazao nam je dr. Petrić.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti