Događaji

Politika

Edukativna GONG-ova kampanja za manjinske izbore

Edukativna GONG-ova kampanja za manjinske izbore

Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina raspisani su za 17. lipnja

GONG i STINA provodit će informativnu kampanju u sklopu projekta "Potpora vijećima nacionalnih manjina u područjima posebne državne skrbi " za koji je izdvojeno 161.380 eura iz sredstava Europske unije. Kampanja ima za cilj informirati i educirati javnost o predstojećim izborima i njihovoj važnosti, motivirati pripadnike nacionalnih manjina za izlazak na izbore te povećati vidljivost vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Konferenciji su nazočili Veselko Čakić, predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine, Gašpar Serequi, predstavnik Vijeća albanske nacionalne manjine, Rina Villani, predstavnica talijanske nacionalne manjine, Rafaela Štulina, predstavnica slovenske nacionalne manjine te Mirjana Majić iz makedonskog društva Biljana.

Novost u odnosu na prošle izbore jest da je za formiranje vijeća potrebno 200 ili više članove neke nacionalne manjine, dok za 100 do 200 članova manjina dobiva predstavnika. Na razini Zadaraske županije pravo na predstavnike imaju bošnjačka, crnogorska, makedonska, njemačka, slovenska i talijanska manjina.

Za izbore u vijeća na razini Zadarske županije, pravo imaju albanska i srpska manjina na vijeće od 25 članova, u Benkovcu i Obrovcu srpska manjina na vijeće od 15 članova, u Zadru albanska i srpska manjina na vijeće od 15 članova, a u Gračacu srpska manjina na vijeće od 10 članova.


Reci što misliš!