Događaji

Jedan od osumnjičenih je izjavio da je svaki udarac na spomenutu zračnu luku najbolnija stvar za SAD

Spriječen napad na zračnu luku J.F. Kennedy

Spriječen napad na zračnu luku J.F. Kennedy

Jedan od osumnjičenih je izjavio da je svaki udarac na spomenutu zračnu luku najbolnija stvar za SAD

Četiri osobe optužene su za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri čiji je cilj bio dizanje u zrak spremnika s kerozinom i sustava cjevovoda za gorivo na najprometnijoj zračnoj luci J.F. Kennedy u New Yorku, objavili su američko Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo domovinske sigurnosti i FBI.

Istražitelji FBI-ja potvrđuju da se zavjera nikada nije odmakla dalje od faze planiranja pa nije predstavljala opasnost za sigurnost zračnog prometa ili za javnost, ali da je ipak riječ o jednoj od "jednoj od najjezovitijih zavjera koju netko može smisliti", jer da je došlo do razaranja, poslijedice bi bile nesagledive.

Jedan od osumnjičenih je izjavio da je svaki udarac na spomenutu zračnu luku najbolnija stvar za SAD: - Ako bi na to udarili, cijele zemlja bi bila u žalosti. To je kao da dva puta ubijete čovjeka".

Uhićeni su Russell Defreitas, američki državljanin podrijetlom iz Gvajane u Južnoj Americi, bivši transportni radnik na JFK-u. Druga dvojica su Abdul Kadir iz Gvajane i Kareem Ibrahim iz Trinidada, uhićeni su na Trinidadu i stavljeni u pritvor. Za četvrtim Abdelom Nurom iz Gvajane i dalje se traga, iako je bilo javljeno da je i on uhićen.

U jednom od prisluškivanih telefonskih razgovora tijekom proteklog mjeseca, Defreitas uspoređuje plan napada na JFK s napadima na New York 11. rujna 2001., govoreći kako se "Blizanci ne mogu ni približiti. To može uništiti ekonomiju SAD, neko vrijeme".

Zavjeru su počeli planirati u siječnju 2006. i bili su povezani s međunarodnom mrežom terorista u SAD, Gvajani i Trinidadu. Zavjera je otkrivena kada su u nju pokušali uvući i jednog doušnika FBI-a.

Osim spremnika s kerozinom na aerodromu JKF, planirali su dići u zrak i cjevovode koji vode do njega iz glavnog objekta za avionsko gorivo u Lindenu u New Jerseyu, te one koji opslužuju aerodrome La Guardia u New Yorku i Liberty International u Newarku.


Reci što misliš!