Događaji

Uoči Dana antifašističke borbe

Antičević-Marinović: Ponosni smo na naš antifašistički pokret

Antičević-Marinović: Ponosni smo na naš antifašistički pokret

SDP je istaknuo važnost antifašističke borbe i kritizirao neke postupke Sanaderove Vlade

Zadarski SDP danas je održao konferenciju za novinare u povodu sutrašnjeg obilježavanja Dana antifaštističke borbe, na lokalnoj i državnoj razini. Saborska zastupnica i predsjednica gradske organizacije SDP-a grada Zadra Ingrid Antičević-Marinović i ove je godine uputila kritike zadarskom gradonačelniku Živku Kolegi koji, prema njezinim riječima, uporno odbija položiti vijence podno spomenika žrtvama fašizma na Gradskom groblju Zadar.

- Naš je gradonačelnik svjestan da je Zadar jedan od gradova koji su najteže bili pogođeni fašističkim terorom, a on svoj propust opravdava riječima da ne želi polagati vijence ispod komunističke zvijezde, rekla je Antičević-Marinović te dodala:

-SDP osuđuje svaki zločin, bilo da su oni počinjeni pod oslobodilačkim pokretom ili fašističkim terorom. Ponosni smo što je Hrvatska bila koljevka antifašizma i što je prvi antifašistički pokret nikao upravo u Hrvatskoj. Uz domovinski rat, antifašistički pokret čini jedan od dva najveća oslobodilačka pokreta u povijesti hrvatskog naroda, na što svaki Hrvat mora biti ponosan.

Antičević-Marinović je istaknula kako NDH nije bila ni država, ni Hrvatska, jer su se tek antifašističkom borbom Dalmacija, Istra i otoci pripojili matici Hrvatskoj. SDP podržava obeštećenje žrtvava talijanskog fašističkog terora za vrijeme drugog svjetskog rata te osuđuje neke poteze Vlade koja po njezinom mišljenju, umanjuju ugled Republike Hrvatske. Naročito se to odnosi na kršenje prava antifašističkih boraca te ne uvođenje inkriminacije veličanja totalitarnih sustava, čime se dotakla nedavnog Thompsonovog koncerta u Zagrebu.

- Upravo se kod Gradskih vrata održava akcija mladih SDP-a pod naslovom "Promjeni program", mladež SDP-a je jako aktivna i promotor je novih promjena u našem gradu. Oni mobiliziraju svojom neposrednošću ne samo svoje vršnjake nego i ostale građane, zaključila je razgovor Antičević-Marinović.


Reci što misliš!