Događaji

HIV

Peru zatvara transfuzijske zavode nakon što su četiri osobe zaražene HIV-om

Peru zatvara transfuzijske zavode nakon što su četiri osobe zaražene HIV-om

U jednom od slučajeva zaraze virusom HIV-a žrtva je 11-godišnje dijete

Peruanski dužnosnici zatvorili su 240 državnih zavoda za transfuziju krvi nakon što su najmanje četiri osobe zaražene virusom HIV-a pri transfuziji krvi u javnoj bolnici.

Peruanski ministar zdravstva Carlos Vallejos izjavio je u četvrtak da će istražno povjerenstvo, koje će uključiti i dužnosnike Svjetske zdravstvene organizacije, provesti istragu u zavodima za transfuziju, u kojima se čuvaju zalihe krvi.

"Ova situacija ne smije se nastaviti. Svi peruanski zavodi za transfuziju bit će pregledani", rekao je Vallejos na konferenciji za novinare.

Istraga Ministarstva zdravstva otkrila je da je Judith Rivera, majka četvero djece, zaražena virusom HIV-a nakon što je primila transfuziju krvi tijekom operacije tumora na maternici u travnju u državnoj bolnici u lučkom gradu Callaou.

Vallejos je potvrdio još tri slučaja, među njima i onaj 11-mjesečnog djeteta u istoj bolnici.

U četvrtak je 17-godišnji mladić izjavio za lokalne medije da je također zaražen HIV-om nakon što je primio transfuziju u bolnici, no ministar još nije potvdio taj slučaj.

Jose Cruz, savjetnik za krv i laboratorijsku sigurnost u Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji sa sjedištem u Washingtonu, izjavio je da je stanje u peruanskih stanicama za prikupljanje krvi zabrinjavajuće.

Dodao je da se Peru, zajedno s Bolivijom, Kolumbijom i Meksikom, nalazi na listi država koje su propustile obaviti preliminarne testove na bolesti za svu krv koju prikupljaju u zavodima.

Prema nedavnom izvješću njegove organizacije, gotovo četvrtina peruanskih zavoda za transfuziju nije pravilno testirana, no ministar Vallejos tvrdi da Peru ispunjava međunarodne standarde što se tiče testiranja donirane krvi.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je oko 93 tisuće Peruanaca, od njih ukupno 27 milijuna, zaraženom HIV-om.


Reci što misliš!