Događaji

Treba pronaći lijek

U nedjelju se obilježava 30 godina AIDS-a

U nedjelju se obilježava 30 godina AIDS-a

Iz udruge zaključuju kako je povećano ulaganje u znanost apsolutno nužno

"Potrebno je povećati ulaganja u istraživanja kako bi se našao lijek za HIV", rekao je novi šef Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a Bertrand Audoin. On kaže kako bi to moglo potrajati i 25 godina, ali da je pronalazak lijeka jedini način da se dugoročno spriječi širenje zaraze, pogotovo u vrijeme teških financijskih vremena, prenosi BBC. U ovu nedjelju obilježit će se trideset godina od prvog medicinskog izvještaja o novoj bolesti AIDS-u.

Neki stručnjaci smatraju kako pričanje o pronalasku lijeka može voditi do krivih očekivanja i lažnih nada te smatraju kako bi razvijanje cjepiva bio bolji izbor, jer bi spriječio inficiranje virusom u startu.

Audoin na to odvraća da je baš ovo pravi trenutak, i s financijskog i sa znanstvenog aspekta, da se više vremena i novca uloži u pronalazak lijeka. Osnovu za takvu tvrdnju nalazi u činjenici da već postoji osnovno znanje na ovom području, jer je "poznato da neki ljudi koji se liječe od HIV-a mogu zadržati virus na način da ne mogu inficirati druge osobe".

"Stoga mislimo da bi daljnji rad na ovom polju mogao pomoći da se razvije učinkoviti lijek, koji bi virus učinio skrivenim i obuzdanim u tijelu, bez da se zaraženi osjećaju bolesno i trebaju medicinski tretman. To je cilj", nastavio je Audoin.

Iz udruge zaključuju kako je povećano ulaganje u znanost apsolutno nužno jer će se u protivnom epidemija širiti brže nego samo istraživanje, a posebno se to odnosi na siromašne zemlje Afrike, gdje zaustavljanje širenja ove bolesti postaje sve teže iz dana u dan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.