Događaji

Odšteta

Maškarinu tri milijuna kuna?

Maškarinu tri milijuna kuna?

Maškarinu još uvijek nije utvrđen stupanj invaliditeta, a to je i razumljivo s obzirom na to da liječenje i nadalje traje

U tijeku su pregovori između ministra zdravstva dr. Nevena Ljubičića i Maškarinovih odvjetnika. Pregovori su donekle uvjetovani i očekivanjem stručnog nalaza s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Posebno osnovano povjerenstvo za potrebe Istražnog centra riječkoga Županijskog suda trebalo bi uskoro dostaviti svoj konačni nalaz i mišljenje - je li došlo do komplikacije ili pogreške pri operaciji.

Osim odštete, mladom Rabljaninu stradalom tijekom operacije Ministarstvo je ponudilo i doživotnu mjesečnu prinadležnost u visini od 5000 kuna. Odštetu će dobiti i njegovi roditelji.

Predsjednik povjerenstva prof. dr. Josip Škavić u posljednjem razgovoru riječkom listu je rekao kako se očekuje kompletiranje spisa nalazom i mišljenjem specijalista za abdominalnu laparoskopiju. Tek potom bi istražna sutkinja Ksenija Zorc mogla zaključiti istragu i dostaviti spis tužiteljstvu na konačnu odluku glede možebitne krivnje liječnika koji su Maškarina operirali.

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić rekla je da još uvijek nije postignut konačni dogovor, jer još puno toga treba usuglasiti. Nije željela komentirati koliku bi odštetu mogao dobiti Miroslav Maškarin i njegova obitelj.

Barić tvrdi kako još nije dobila pismenu ponudu. Maškarinov odvjetnički tim u odštetnom zahtjevu zatražio je od RH 13,7 milijuna kuna.

Odvjetnik riječkog KBC-a Goran Gatara izradio ponudu na temelju sudske prakse u kojoj se navodi svota od 2,2 milijuna kuna, a odnosi se na Miroslava Maškarina, ali i njegove roditelje i sestru, prenosi Novi list.

Maškarin je operiran 10. srpnja 2006. u riječkom KBC-u zbog upale slijepog crijeva. Nažalost, prilikom operacije, kako je to utvrdilo Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, došlo je do komplikacije, odnosno oštećena je pacijentova trbušna aorta. Nastupilo je obilno krvarenje i samo zahvaljujući činjenici da je odmah primijećen pad krvnog tlaka - prišlo se sanaciji.

Međutim, kao trajna posljedica mladiću je amputirana lijeva noga u visini sredine bedrene kosti. Maškarinu još uvijek nije utvrđen stupanj invaliditeta, a to je i razumljivo s obzirom na to da liječenje i nadalje traje. Desna noga mu još uvijek nije u funkciji, piše Novi list.


Reci što misliš!