Događaji

Domovinski rat

Ivica Arbanas: Rušenja zrakoplova u filmu "Vukovar 1991" neistinito prikazana

Ivica Arbanas: Rušenja zrakoplova u filmu

"Prije nekoliko dana javnosti je prikazan filmski uradak pod nazivom "Vukovar 1991" producenta Dominika Galića, u kojemu su rušenja prvih neprijateljskih zrakoplova prikazana potpuno neistinito i to od strane branitelja koji uopće nisu sudjelovali u ovom događaju nego su samo mogli čuti o tomu.

Ovakve neprovjerene izjave narušavaju istinu o Domovinskom ratu, a pogotovo stoga što je producent Dominik Galić znao da postoji još jedna snimka opisa događaja rušenja prvih neprijateljskih zrakoplova, u čemu osobno sudjelujem", rekao je na današnjoj press konferenciji HVIDR-e Zadar, umirovljeni pukovnik Ivica Arbanas.

Arbanas, kao zapovjednik obrane Vukovara od 15. kolovoza do 2. rujna 1991. i do dolaska Mile Dedakovića Jastreba, izravno je izdao zapovijed za obaranje dvaju zrakoplova. To se dogodilo 24. kolovoza kod silosa Đergaj, unatoč zapovjedi nadeđenih da se JNA ne smije dirati. To je učinio na svoju ruku, jer je JNA uvijek u sukobu s domaćim Srbima stajala na njhovu stranu, kao nekakva tampon-zona.

- Zapravo su pucali po hrvatskim snagama. U DVD-u "Vukovar 1991.", spominje se general Blago Zadro koji je navodno izdao zapovjed o rušenju što je, kaže Arbanas, potpuno netočno, jer je Blago zapovjedao samo domaćim snagama u Borovu Naselju, rekao je Ivica Arbanas i nastavio:

- Zadro nije htio prihvati zapovjedanje Vukovarom, nego je rekao da će podržati onoga koga mu nadređeni odrede za zapovjednika. Kao razlog je naveo činjenicu da je dobro organizirao obranu Borova Naselja. Pokojni Zadro bio je izuzetno pošten čovjek koji nikad ne bi sebi pripisao zasluge obaranja zrakoplova. Zrakoplove je oborio vojnik tadašnje 4. bojne 3. ZNG brigade Luka Andrijanić.

Andrijanić je kao prvi u klasi, na JNA aerodromu Batajnica dobro ispekao zanat "protuavionca" te je spomenuta dva zrakoplova oborio topom 20/3. Nešto kasnije, oborena su još dva zrakoplova, a ovo je važno istaknuti jer od tada počinje siloviti nalet JNA na Vukovar. Samo u tom prvom naletu uništeno je 5 tenkova, 2 oklopna transportera, 4 aviona, a na poljima je ostalo ležati između 500 i 600 neprijateljskih vojnika, što je bila takva katastrofa za JNA da smo mi mislili da je rat gotov i da se nitko od takvih poraza ne može oporaviti, rekao je Arbanas.

Potporu njegovim rječima dao je i njegov suborac pukovnik Ivan Andželić, ali Arbans kaže da je nedavno preminuli vukovarski junak Marko Babić vidio sporni DVD, navodno rekavši neka ide i takva verzija. Smatra da bi bilo potrebno da svi zapovjednici sjednu za stol i naprave analizu vukovarskih događanja o kojima se i danas, 16 godina kasnije, još uvijek vrlo malo zna.

Razlog tomu, kaže Arbanas, je što pred novinarima uglavnom pričaju priče oni Vukovarci koji nisu bili svjedoci pojedinih događaja. Arbanasu je, kako je rekao, tih dana pao kamen sa srce kad je za akciju obaranja zrakoplova na kraju dana dobio pohvale od samog predsjednika Franje Tuđmana.


Reci što misliš!