Događaji

Protupožarna zaštita

Hrvatska kupila Air Tractore "Fire Boss"

Hrvatska kupila Air Tractore

Svi zrakoplovi bit će locirani u 855. protupožarnoj eskadrili u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik

Ministar obrane Berislav Rončević i generalni direktor španjolske tvrtke Air Tractor Europe S. L. Vicente Huerat Dominguez potpisali su danas u Zagrebu ugovor o nabavi tri protupožarna zrakoplova Air Tractor AT-802 A "Fire Boss".

Ukupna cijena triju zrakoplova je 6,767.722 eura što iznosi 2,255.907,33 po zrakoplovu. Uz odgovarajuću opremu i obuku u iznosu od 866.171,70 eura, vrijednost posla iznosi 7,633.893 eura. Cijena je fiksna tijekom cijelog razdoblja važenja ugovora te ne podliježe promjenama koje su rezultat ekonomskih kretanja.

Ugovorom je predviđena i dinamika plaćanja i to: 20% od ukupne cijene i 80% cijene prvog zrakoplova bit će plaćeno avansom najkasnije do 31. siječnja 2008. godine, dok će 80% cijene drugog zrakoplova i 80% cijene trećeg zrakoplova biti plaćeno avansom najkasnije do 30. travnja iduće godine.

Što se tiče pripadajuće opreme i obuke, 80% cijene bit će isplaćeno 30 dana po isporuci opreme, odnosno izvršenju obuke. Ugovorom je predviđeno bankovno jamstvo za povrat svih avansnih plaćanja u ukupnom iznosu.

Prvi zrakoplov bit će dostavljen u roku od 30 dana od uplate prvog avansa, najkasnije do kraja veljače 2008., a drugi i treći u roku od 15 dana od uplate drugog avansa, najkasnije do 15. svibnja 2008. Svi zrakoplovi bit će locirani u 855. protupožarnoj eskadrili u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik.

Kupovinom Air Tracora i nedavno ugovorenim isporukama kanadera, hrvatska protupožarna flota narasla bi na ukupno 6 Canadaira CL-415 i 4 zrakoplova tipa Air Tractor.

Ministar Rončević je izjavio da će dogovorena nabava upotpuniti hrvatske kapacitete za nadolazeću protupožarnu sezonu. Također, dodao je da su uvjeti za zaključenje ugovora bili vrlo povoljni, i to u smislu cijene, obuke pilota, zemaljske opreme, te rokova isporuke.

Direktor "Air Tractora" Dominguez ugovor također smatra povoljnim za obje strane, istaknuvši da će njegova tvrtka "učiniti najbolje kako bi ispoštovala ugovor i time pomogla hrvatskoj Vladi da smanji broj šumskih požara".


Reci što misliš!

 Izdvojeno