Događaji

Islam

Saudijska Arabija: Počeo hadž

Saudijska Arabija: Počeo hadž

Vjernici će provesti cijeli dan moleći, spavat će pod šatorima, a u utorak će otići na brdo Arafat gdje počinje druga etapa hodočašća

Blizu dva milijuna muslimana započelo je u Meki hodočašće popraćeno brojnim mjerama sigurnosti. Vjernici u bijelim tunikama otišli su u dolinu Mine, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi prešli put kojim je prije više od 1.400 godina kročio prorok Muhamed.

Oni će provesti cijeli dan moleći, spavat će pod šatorima, a u utorak će otići na brdo Arafat gdje počinje druga etapa hodočašća.

Konačni broj ovogodišnjih hodočasnika još nije objavljen, ali prema podacima SPA blizu 1,7 milijuna vjernika doputovalo je u Saudijsku Arabiju, a redovno oko 200.000 Saudijaca sudjeluje na hodočašću. Među njima je i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad koji će na poziv kralja Abdulaha II. biti prvi iranski predsjednik na najvećem hodočašću muslimana.

Za pomoć hodočasnicima ukupno je angažirano 11.000 medicinskih djelatnika, u 21 bolnici i 145 priručnih ambulanti u Meki, Mini i na brdu Arafat, u kojima je pripremljeno 4.200 kreveta.

Snage sigurnosti kontroliraju i vode vjernike, a na intervencije su spremne znatne medicinske ekipe. Saudijske vlasti žele izbjeći kretanja masa poput onih u kojima je 2006. godine poginulo 364 osoba a 2004. godine 251 osoba. Najteža se nesreća dogodila u srpnju 1990. godine u Mini kada se 1.426 hodočasnika, uglavnom azijskog porijekla, ugušilo u tunelu, prema svemu sudeći zbog kvara na sustavu ventilacije.


Reci što misliš!