Događaji

#arabija

Vjernici na hadžu molili za svijet bez covida-19

Vjernici na hadžu molili za svijet bez covida-19

Tisuće hodočasnika s maskama na licu okupilo se na brdu Arafat u ponedjeljak, gdje su molili za kraj pandemije i ubrzanje cijepljenja.

Saudijska Arabija, u kojoj se nalaze sveta mjesta Meka i Medina, drugu je godinu za redom onemogućila dolazak na hadž hodočasnicima iz drugih zemalja i uvela restrikcije unutar samog kraljevstva u strahu od širenja pandemije i novih varijanti virusa 

Samo šezdeset tisuća saudijskih građana i onih koji žive u toj zemlji starih od 18 do 65 godina, koji su u potpunosti cijepljeni ili su preboljeli koronavirus te nemaju kronične bolesti, odabrano je da prisustvuje hadžu. Jednom u životu svaki bi musliman morao otići na hadž, ako si to može priuštiti.

"Neopisiv je osjećaj što sam odabran, od više milijuna ljudi, za hadž. Molim se Bogu da okonča ova teška vremena s kojima se suočava cijeli svijet za vrijeme koronavirusa", rekla je Um Ahmed, palestinska hodočasnica koja živi u saudijskoj prijestolnici Rijadu, dodavši da je izgubila četiri člana obitelji zbog covida-19.

U džamiji Namira hodočasnici su bili udaljeni jedni od drugih dva metra. Karimullah al-Sheikh iz Indije kaže da se moli za svoju zemlju, u kojoj je zabilježen porast broja novozaraženih, da se riješi virusa te da se svi cijepe. Hafiz Kadiku, Amerikanac koji radi u Saudijskoj Arabiji, ima nešto šire želje: "Previše je rasizma. Molim se Alahu da svi počnu voliti jedni druge".

U godinama prije pandemije na hadžu je bilo o preko 2 milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta. Ove su godine hodočasnici poštivali socijalnu distancu i nosili su maske hodočasteći na brdu Arafat, na kojemu je, po islamskoj predaji, Muhamed održao svoju posljednju propovijed. Arafat, Mina i Muzdalifa, udaljene nekoliko kilometara od Meke, glavna su mjesta hadža.

Nakon dana provedenog na brdu Arafatu, hodočasnici se u utorak sele u Muzdalifu.

"Prva je molitva zamolba Bogu da okonča pandemiju, ovo prokletstvo i tugu za čitavo čovječanstvo i muslimane, kako bi u idućim godinama milijuni mogli prisustvovati hadžu", rekao je Maher Barudi, sirijski hodočasnik.