Događaji

Pariz

Sarkozy i Janša razgovarali o predsjedanju Unijom

Sarkozy i Janša razgovarali o predsjedanju Unijom

Dvojac je razgovarao o zadaćama predsjedanja EU budući da će u prvoj polovici 2008. tu ulogu imati Slovenija, a u drugoj Francuska

Slovenski premijer Janez Janša danas je u Parizu gotovo jedan sat razgovarao s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o zadaćama predsjedanja Europskom unijom budući da će u prvoj polovici 2008. tu ulogu imati Slovenija, a u drugoj Francuska.

"Radi s o jednoj godini, dva predsjedništva i jednoj zadaći", rekao je slovenskim novinarima nakon susreta u palači Matignon Janša, ističući kontinuitet među zemljama koje predsjedaju unijom.

Janša je rekao da Slovenija i Francuska i na nižim razinama ovih dana usklađuju svoje aktivnosti vezane uz predsjedanje Europskom unijom, a posebno kad je riječ o procesu ratifikacije europskog reformskog ugovora kako bi on u 2009. stupio na snagu.

Janša je rekao da je u razgovorima bilo riječi i o stanju na zapadnom Balkanu, osobito o većoj ulozi Europske unije na Kosovu, te da su obojica pozdravila nedavne zaključke summita Europske unije o slanju civilne misije na Kosovo.

Janšu je u Parizu pratio i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je sudjelovao na pripremnoj donatorskoj konferenciji za Palestinu i obećao da će slovenska vlada za Palestince osigurati 200.000 eura.

Rupel je za Slovenski radio komentirao i neke tvrdnje u svjetskom tisku da će Slovenija tijekom svog predsjedanja Europskom unijom, iako je ona specijalizirana za pitanja Balkana i problem statusa Kosova, zapravo imati "irelevantnu ulogu" i da će njezina zadaća biti "čuvati stolac toplim" dok predsjedanje ne preuzme Francuska kao jedna od osnivačica i velikih sila Europske unije.

Rupel je izjavio da te opasnosti nema i da bi Slovenija upozorila "francuske prijatelje" ako bi se pojavili pokušaji da se umanji slovenski mandat predsjedajuće i da bi znala zaštititi svoje interese.

O Kosovu i njegovu statusu bit će riječi i prilikom posjeta Ljubljani europskog povjerenika za sigurnost Javiera Solane koji će se sutra i srijedu sastati s premijerom Janezom Janšom, ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom i s aktualnim predsjednikom Janezom Drnovšekom kojemu potkraj tjedna istječe njegov mandat.


Reci što misliš!