Događaji

Običaji

Kad Slavonci pripremaju kobasice i kulene...

Kad Slavonci pripremaju kobasice i kulene...

Naš suradnik Josip Prskalo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana vratio se nakratko svojim korijenima. Tijekom posjeta svojoj majci u selu Bošnjaci pored Županje, Josip je napravio malu foto-reportažu o slavonskim običajima svinjokolje te pripreme kulena i kobasica, na način kako to samo Slavonci najbolje znaju.

Vrijedni domaćini ustali su se oko 6 sati ujutro, kako kažu "da nalože vatru pod oraniju, kako bi voda spremna bila za šurenje svinja. Dok svi dođu, treba popiti i jednu rakijicu da se malo ugriju, a kako i ne bi kad je temperatura -15 stupnjeva Celzijusa.

Kad se u Slavoniji priprema meso za sušenje, onda je to velik događaj, a najviše posla imaju domaćice. Iako svinjokolja nije lagan posao, čak i s metodama koje propisuje EU, razvrstavanje mesa za kulen i kobasice, kuhanje domaćih krvavica itd...nije sve što tog dana treba napraviti. Ručak je zapravo najteži dio posla, a Slavonci vole dobro jesti pa treba pripremiti juhu, lešo meso, pečenje, sarme i naravno - kobasice.

Kakav bi to bio slavonski stol kad se na njemu ne bi našli i domaći kolači, glasoviti salenjaci i krafne po kojima cijelo selo zamiriše pa domaćice pripreme i pregršt slastica. Kažu nam da se pravi salenjaci mogu još pojesti samo u Slavoniji.

Nakon napornog posla i dobrog objeda, treba i proslaviti, a Slavoncima ni pjesma teško ne pada. Ovaj je put veselje malo potpomoglo Josipovo domaće vino iz Grgurica kod Posedarja, a slavonska spiza i dalmatinska kapljica oduvijek su dobro išle zajedno.

Bilo je i onih koji su se samo zabavljali i to uglavnom naših Dalmatinaca. No, mladima ni ne treba zamjeriti jer imaju rijetku priliku malo guštati na snijegu.

Svinjokolja u Bošnjacima (Foto: Josip Prskalo) Kad Slavonci pripremaju kobasice i kulene...

 


Reci što misliš!