Događaji

Ekologija

Hrvatska na Barcelonskoj konvenciji

Hrvatska na Barcelonskoj konvenciji

Na konferenciji sudjeluju predstavnici 21 zemlje ugovorne stranake Barcelonske konvencije, predstavnici međunarodnih organizacija te civilnog sektora (NGO)

Od 15. do18. siječnja 2008. u Almeriji u Španjolskoj održava se 15. sastanak ugovornih stranaka Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija).

Na konferenciji sudjeluju predstavnici 21 zemlje ugovorne stranake Barcelonske konvencije, predstavnici međunarodnih organizacija te civilnog sektora (NGO). Izaslanstvo Republike Hrvatske, koje sačinjavaju predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, predvodi Nikola Ružinski, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Nikola Ružinski u svom je govoru naglasio da RH pridaje veliku važnost Barcelonskoj konvenciji i njezinoj provedbi te je izrazio zadovoljstvo postignutim u proteklom dvogodišnjem razdoblju. Kao zemlja domaćin Regionalnom centru aktivnosti u Splitu, RH pozdravlja novi Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem, čije se potpisivanje očekuje u Madridu 21. siječnja 2008.

Protokol će u ime RH potpisati Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Madridu. Protokol o integriranom upravljanju obalnim područjem prvi je međunarodnopravni instrument koji na integrirani način pristupa zaštiti okoliša i prirode te prostornom planiranju i ekonomskom razvoju.

Na ministarskom dijelu konferencije, čija je glavna tema Izazovi klimatskih promjena na Sredozemlju, državni tajnik Ružinski je istaknuo kako pitanja klimatskih promjena zahtjevaju predano i brzo djelovanje svih zemalja Sredozemlja.

Kao potpisnica Kyoto Protokola RH priprema nacionalni program mjera za smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Uz povećavanje korištenja obnovljivih izvora energije i druge će mjere, kao npr. pošumljavanje, biti uključene u buduću nacionalnu strategiju. Također je naglašeno kako je uz uspješnu provedbu nacionalnih mjera od velike važnosti i regionalna i globalna suradnja.

Tijekom konferencije Ružinski je održao niz bilateralnih sastanaka vezanih uz posebnu zaštitu Jadranskog mora u okviru nove EU Direktive o morskoj strategiji.

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici donijela je odluku o pokretanju postupka za sklapanje Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja.


Reci što misliš!