Događaji

Borba protiv ovisnosti

U Rijeci počelo testiranje djece na drogu

U Rijeci počelo testiranje djece na drogu

Cilj akcije je da se na vrijeme otkrije i spriječi daljnje uživanje droga

Zainteresiranom nastavniku ili roditelju koji dovede dijete zajamčena je anonimnost. Pretraga je besplatna, testira se urin i krv, sve traje najviše pet minuta, a s rezultatima nalaza mogu biti upoznati isključivo roditelj ili nastavnik.

Predstojnik riječkoga Zavoda za sudsku medicinu prof. dr. Alan Bosnar sa svojim suradnicima jučer je pokrenuo akciju besplatnog otkrivanja uživatelja opijata među mladima, odnosno akciju kontrole opojnih droga, piše Novi list

'Opće je poznata raširenost raznih opijata među sve mlađim naraštajem.

Tamne brojke uživatelja su zasigurno pesimistične, ali niti opće poznato stanje ne ulijeva preveliki optimizam glede daljnjeg razvoja narkopošasti.

Upravo iz tih razloga odlučili smo se na pionirski korak u detektiranju ovisnika i potencijalnih ovisnika. Jer, poznata je stvar da je najbitnije djelovati u začetku, objasnio je dr. Bosnar. Govoreći o proceduri testiranja, dr. Bosnar ističe da, prije svega, Zavod obećava i nudi apsolutnu anonimnost i sigurnost za sve.

Puno problema u provedbi

Od testiranja srednjoškolaca na droge na nacionalnoj se razini odustalo još prije dvije godine, kada su se stručnjaci složili da takav način masovne 'provjere' djece nema smisla. U HZJZ-u kažu da se od tog stava neće odustati, jer se borba protiv ovisnosti u školskoj dobi može puno djelotvornije voditi na druge načine. 'Javilo se puno problema u provedbi, od lažno pozitivnih testova, do činjenice da djeca neće doći u školu ako čuju ili posumnjaju da bi mogli biti testirani', objašnjava dr. Dragica Katalinić, voditeljica Registra osoba liječenih zbog zlouporabe opojnih droga pri HZJZ-u.

'Nema nikakve opasnosti da bi svoja saznanja proslijeđivali bilo kojoj instituciji. S rezultatima nalaza pretraga biti će upoznati samo roditelj ili nastavnik koji je došao s ispitanikom, kaže dr. Bosnar i dodaje da je akcija usmjerena prema učenicima završnih razreda osnovnih škola i učenicima početnih razreda srednjih škola.

Konkretno, o polaznicima sedmih i osmih razreda osnovne škole odnosno prvih i drugih razreda srednjih škola.

'Od jučer, pa svakog radnog dana od 10 do 12 sati može se stupiti u kontakt sa Zavodom za sudsku medicinu na brojeve telefona 051/ 213-853 i 215-227. Zainteresirani roditelj ili nastavnik tom prilikom će dogovoriti termin dolaska u našu ustanovu.

Sama pretraga sastoji se od uzimanja urina i krvi. Trajat će najviše pet minuta. S rezultatima nalaza bit će upoznati isključivo roditelj ili nastavnik. Prilikom dolaska u našu ustanovu ispitanik će biti zaveden po rednim brojem bez ikakvih osobnih podataka, tako da niti mi nećemo znati o kome se radi.

Cilj akcije je da se na vrijeme otkrije i spriječi daljnje uživanje droga. Posebno naglašavam da je akcija besplatna i da sve troškove snosimo isključivo mi, govori nam dr. Bosnar.

Naš nas je sugovornik upoznao i s činjenicom da je u Zavodu za ovu aktivnost specijalno uređen toksikološki laboratorij. Prije je u istom prostoru bilo spremište, a od danas služit će za doista plemenitu akciju otkrivanja potencijalnih narkomana.

Sva oprema je na svome mjestu i akcija može početi. Dakako, s akcijom su upoznate sve nadležne ustanove u županiji, a posebice odgovorne osobe u školsko-obrazovnim institucijama.


Reci što misliš!