Događaji

Medicinski presedan

Australska tinejdžerica spontano promijenila krvnu grupu

Australska tinejdžerica spontano promijenila krvnu grupu

Vjeruje se kako je Demi Brennan prva osoba koja je u potpunosti prihvatila donirani organ i to do mjere da joj se promijenio čitavi imunloški sustav

Mlada petnaestogodišnja Australka kojoj je presađena jetra postala je prva osoba na svijetu koja je spontano promijenila krvnu grupu i prihvatila imunitetni sustav donatora, javlja The Daily Telegraph.

Vjeruje se kako je Demi Brennan prva osoba koja je u potpunosti prihvatila donirani organ i to do mjere da joj se promijenio čitavi imunloški sustav.

Demi danas ima petnaest godina, a jetra joj je otkazala s devet godina te joj je novi organ usađen još 2001. godine. Nekoliko mjeseci nakon transpantacije, njeni doktori u Westmead dječjoj bolnici u Novom Južnom Walesu bili su šokirani kad su otkrili da se njena krvna grupa promijenila i da odgovara krvnoj grupi njenog muškog donatora.

Nakon pozornijih pretraga specijalisti su otkrili kako su stanice donatorove jetre penetrirale u njenu koštanu srž i izmijenile joj sastav.

Rezultat promjene je da mlada Australka više ne mora uzimati lijekove za slabljenje imunološkog sustava koji većina pacijenata, kojima je presađen organ, moraju uzimati tijekom čitavog života kako ne bi odbacili donirani organ.

Zadatak znanstvenika sada je otkriti kako je došlo do nastale promjene kako bi isti postupak ponovili i kod drugih pacijenata te i kod njih osigurali potpuno prihvaćanje doniranih organa.


Reci što misliš!