Događaji

Ekologija

Onečišćivači okoliša moraju u Registar zaštite okoliša

Onečišćivači okoliša moraju u Registar zaštite okoliša

Ti se podaci, prema novom Pravilniku o registru onečišćavanja okoliša, trebaju dostaviti do 1. ožujka za prethodnu godinu

Sve tvrtke koje zbog obavljanja djelatnosti ispuštaju onečišćujeće tvari u okoliš, bit će dužne nadležnom županijskom tijelu dostaviti precizne podatke o vrsti i količini tih tvari. Ti se podaci, prema novom Pravilniku o registru onečišćavanja okoliša, trebaju dostaviti do 1. ožujka za prethodnu godinu.

Županijska tijela će skupljene podatke objediniti i dostaviti ih Agenciji za zaštitu okoliša do 15. lipnja tekuće godine, za proteklu kalendarsku godinu u i to u elektronskom obliku, a agencija ih je dužna objaviti javno na svojoj web stranici. Tako prikupljeni podaci čuvat će se deset godina.

Uz to, Agencija za zaštitu okoliša izrađivat će izvješće o podacima iz registra onečišćavanja okoliša do 15. prosinca tekuće godine za proteklu kalendarsku godinu. Izvješće će morati biti dostupno javnosti na web stranici Agencije za zaštitu okoliša.

Nakon što Hrvatska postane članica EU, agencija će dostavljati Europskoj komisiji podatke obvezne za Europski registar ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari.

Provjeru potpunosti i vjerodostojnosti podataka osigurat će nadležno županijsko tijelo u suradnji s nadležnom inspekcijom, dok Agencija za zaštitu okoliša koordinira rad na osiguranju i kontroli kvalitete podataka.

Ujedno, agencija će izraditi priručnik za vođenje registra onečišćavanja okoliša koji sadrži upute za rad s registrom onečišćavanja okoliša i postupke za osiguravanje kvalitete podatka. Priručnik za vođenje registra onečišćavanja okoliša također mora biti dostupan na web stranici Agencije.

Za slučaj kršenja odredaba ovoga pravilnika, kazna može doseći 200 tisuća kuna za tvrtke koje ne dostave podatke.


Reci što misliš!