Događaji

Zaštita dupina

Više od 31.000 potpisa za rezervat za dupine kod Cresa i Lošinja

Više od 31.000 potpisa za rezervat za dupine kod Cresa i Lošinja

"Prijatelji životinja" i još neke udruge pokrenuli su akciju i, kako navode, očekuju od Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture da rezervat proglasi trajnim

Iz Udruge za zaštitu i prava životinja "Prijatelji životinja" danas su priopćili da su u manje od dva mjeseca prikupili više od 31.000 potpisa građana, koji su poduprli prijedlog za trajno proglašenje posebnog rezervata za dupine u moru kod Cresa i Lošinja.

"Prijatelji životinja" i još neke udruge pokrenuli su akciju i, kako navode, očekuju od Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture da rezervat proglasi trajnim.

Naime, privremenim rješenjem Ministarstva kulture iz srpnja 2006. određena je preventivna trogodišnja zaštita dijela mora uz istočnu obalu Cresa i Lošinja - u kategoriji posebnog rezervata u moru. Očekuje se da Ministarstvo donese konačnu odluku, odnosno da donese trajno rješenje i odredi mjere zaštite ili da rezervat ne bude proglašen.

Iz "Prijatelja životinja" najavili su da će prikupljene potpise sutra predati u Ministarstvu kulture te da će nastaviti prikupljati potpise za proglašenje trajnog rezervata, koji je, smatraju, od dugoročne koristi za Hrvatsku, posebice za turizam.

U priopćenju su još naveli da je broj dupina u Jadranskom moru u zadnjih 15 godina smanjen za oko 40 posto, da je jedna vrsta dupina (obični dupin) već izumrla te da opstanak preostalih dupina ugrožavaju lov, onečišćenja mora, buka i nestašica hrane zbog prekomjerna ribolova.

Proglašenju trajnog rezervata za dupine oštro se protive ribari, odnosno Ceh za ribarstvo, marikulturu i poljodjelstvo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije. Smatraju da bi trajno proglašenje posebnog rezervata za dupine u moru uz istočnu obalu otoka Cresa i Lošinja bilo neopravdano i da bi ugrozilo gospodarstvo dvaju otoka.

Članovi Ceha isticali su da potpisivanje peticije nije organizirano na Cresu i Lošinju, nego u unutrašnjosti Hrvatske i da udruge "iskorištavaju dobronamjerne ljude koji ne mogu razumjeti problem rezervata, a razumije ga domaće stanovništvo".


Reci što misliš!