Događaji

Neznanje

Ministarstvo znanosti ne zna da su Cres i Lošinj dva otoka!

Ministarstvo znanosti ne zna da su Cres i Lošinj dva otoka!

Prijedlog resorno ministarstvo opravdava racionalnijom provedbom upisa, s obzirom da prema računici posebno oformljenog povjerenstva za provedbu upisa u jednom razrednom odjelu te škole sjedi prosječno 18 učenika

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta neugodno je iznenadilo Srednju školu Ambroza Haračića Mali Lošinj s pismenim dopisom u kojem predlaže da škola za iduću školsku godinu umjesto dva razredna odjela opće gimnazije upiše samo jedan.

Prijedlog resorno ministarstvo opravdava racionalnijom provedbom upisa, s obzirom da prema računici posebno oformljenog povjerenstva za provedbu upisa u jednom razrednom odjelu te škole sjedi prosječno 18 učenika, međutim ono što je predlagatelju ukidanja jednog razrednog odjela promaklo, činjenica je da ta dva razredna odjela ne samo što nisu u istoj zgradi, već nisu niti na istom otoku i udaljena su gotovo 60 kilometara piše Novi list .

Naime, već punih 20 godina jedan razredni odjel opće gimnazije djeluje u Područnoj školi Cres, a prema pristiglom dopisu školi, može se iščitati da oformljeno povjerenstvo ne shvaća u potpunosti činjenicu da se radi o dva otoka na kojima djeluje jedna škola, jer očito gimnazijski odjel na Cresu smatraju 'viškom' i nepotrebnim troškom.

Apsurdnost prijedloga Ministarstva poprima još veću dimenziju kada se uzme u obzir da je to isto Ministarstvo nedavno odobrilo nadogradnju creske područne škole, i to upravo za potrebe programa opće gimnazije, čija će nadogradnja uskoro krenuti.
Ne skrivajući ogorčenje uzrokovano nerazumijevanjem resornog ministarstva, ravnatelj Srednje škole Ambroza Haračića Tomislav Gospodnetić kaže kako se radi o antiotočnoj politici, jer planiranim postupkom Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otjerat će mlade s otoka.

'U dopisu Ministarstva stoji kako ćemo ukidanjem gimnazijskog programa na Cresu dobiti više učenika u programu za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, međutim to nije točno. Ono što treba uzeti u obzir je da će učenici, ukoliko se ukine gimnazijski program, otići u Rijeku, a ne u Lošinj kako bi popunili program hotelijersko-turističkog tehničara. Njihov odlazak u Rijeku za roditelje predstavlja težak financijski udar, a važna je komponenta i to da djeca koja odu s otoka najčešće se nakon školovanja ne vraćaju', pojašnjava ravnatelj.

 


Reci što misliš!