Događaji

Šume

Problem s borovim četnjakom na Pagu uskoro pred rješenjem?

Problem s borovim četnjakom na Pagu uskoro pred rješenjem?

Potvrdio je to Josip Dasović, voditelj Šumarske savjetodavne službe u Gospiću koja je nadležna za Liku i Dalmaciju

Problem s borovim četnjakom što uništava na stotine borova na Pagu uskoro bi mogao biti riješen. Naime, u Gospiću je počela s radom Šumarska savjetodavna služba koja će vlasnike zemljišta na kojima se nalaze borovi upoznati s novim zakonom i pomoći im u odstranjivanju borovog četnjaka.

Potvrdio je to Josip Dasović, voditelj Šumarske savjetodavne službe u Gospiću koja je nadležna za Liku i Dalmaciju.

"Tek smo počeli s radom, pokrivamo doista golemo područje, a ima nas malo zaposlenih tako da za sada radimo na najhitnijim poslovima," kaže Dasović.

"Borov četnjak je vrlo opasan nametnik i zbog toga ćemo vrlo brzo doći na Pag i održati sastanak s predstavnicima Grada Paga i Grada Novalje kako bi organizirali susret s vlasnicima zemljišta na kojem se nalaze borovi. Prvenstveno se radi o zaštiti, ali postoje i poticaji za održavanje starih putova kroz šumsko područje za što su osigurana sredstva i bit će dobro da vlasnici zemljišta o tome dobiju informacije."

Podsjetimo kako su za borove, bez obzira na čijem se zemljištu nalazili, nadležne bile Hrvatske šume. Po novom Zakonu o šumama, o borovima na privatnom zemljištu moraju se brinuti vlasnici zemljišta.

Međutim, većina vlasnika zemljišta s tim nije upoznata, a oni koji jesu ukazuju na dva velika problema s kojima se susreću. Kažu kako bi rado očistili borove, ali to ne mogu jer nemaju potrebnu opremu kao što su vozila s dizalicama ili s visokim stepenicama.

Takvu opremu imaju Hrvatske šume, ali vlasnici zemljišta tvrde kako se "Hrvatske šume" oglušuju na njihove zahtjeve da im ustupe opremu. Drugi je problem što nitko ne zna kakva se kemijska sredstva koriste za uništavanje borovog četnjaka ni kako, a o tome im nitko ne daje savjet. U Šumarskoj savjetodavnoj službi su odlučni riješiti oba problema.

"Ne znam zašto se oprema ne ustupa vlasnicima zemljišta, to svakako treba provjeriti i vidjeti u čemu je problem," rekao je Dasović. "Mi svojim sredstvima i opremom moramo pomoći u uklanjanju borovog četnjaka jer tog nametnika nije lako zaustaviti ako se ne reagira na vrijeme.

Zato vrlo brzo stižemo na Pag i tada ćemo s uredom "Hrvatskih šuma" u Novalji riješiti probleme na koje se pozivaju vlasnici zemljišta s borovima."


Reci što misliš!